Prefectul judeţului Suceava, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, FOTO: Arhivă Adevărul
Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, FOTO: Arhivă Adevărul

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, este acuzat de abuz în serviciu. El nu l-a demis pe primarul comunei Udeşti, judeţul Suceava, care a fost găsit incompatibil de ANI, şi a intervenit la angajaţii APIA Suceava, tot în folosul acestuia.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii Serviciului Teritorial Suceava DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, este acuzat că l-a menţinut pe inculpatul Săvel Viorel Botezatu în funcţia de primar al comunei Udeşti, din judeţul Suceava, în perioada 01.10.2012 – 04.12.2014, deşi acesta fusese găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

Un al doilea capăt de acuzare vizează exercitarea deficitară şi subiectivă de către Florin Sinescu, în funcţia de prefect al judeţului Suceava, a controlului de legalitate asupra hotărârilor Consiliului local Udeşti prin care s-a concesionat ilegal – fără procedură de achiziţie publică, suprafaţa de 806 hectare din patrimoniul comunei asociaţiei ACAUP OADICI Udeşti, formată la iniţiativa primarului Săvel Viorel Botezatu şi cu complicitatea casierei primăriei Marinela Borza din patru angajaţi ai ai primăriei Udeşti pentru obţinerea ilegală din fonduri europene de la APIA Suceava. Aceste hotărâri au fost folosite de Săvel Viorel Botezatu pentru obţinerea de subvenţii de la APIA – Centrul Judeţean Suceava în numele acestei asociaţii înfiinţată, spun procurorii DNA, în scop infracţional.

Al treilea capăt de acuzare pentru care s-a început urmărirea penală împotriva prefectului Florin Sinescu vizează intervenţia acestuia în toamna anului 2012 în activitatea APIA – CJ Suceava, în afara cadrului legal şi oficial, urmărind ca scop aprobarea de către funcţionarii APIA a subvenţiilor către Consiliul Local Udeşti în campania 2012, deşi la o verificare a dosarului de subvenţie se putea lesne constata că cererea de subvenţii nu împlinea condiţiile de eligibilitate, “suspectul urmărind şi de această dată favorizarea primarului comunei Udeşti – Săvel Viorel Botezatu.

Prin aceeaşi ordonanţă a fost extinsă urmărirea penală şi împotriva lui Gheorghe Dorel Benu, fostul director general al APIA Bucureşti, pentru săvârşirea unei noi infracţiun de abuz în serviciu contra intereselor publice iar Săvel Viorel Botezatu, printr-o ordonanţă de vineri, 30 ianuarie 2015, s-a ales de asemenea cu o extindere a acţiunii penale în ceea ce îl priveşte pentru infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene, două acte materiale. Şi casiera Marinela Borza s-a ales cu o extindere a acţiunii penale, pentru aceeaşi infracţiune.

În data de 20 ianuarie 2015, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Prefectura Suceava şi de la Primăria Brodina. Dosarele ridicate vizau raporturi comerciale cu o firmă privată, căreia nu i-au fost achitate lucările effectuate cu ocazia construirii a şase case pentru sinistraţii din comuna Brodina, Suceava, din urma inundaţiilor din vara anului 2008. Detalii cu privire la infracţiunea de traffic de influenţă şi implicarea concretă a prefectului Florin Sinescu în această afacere cu case pentru sinistraţii din Brodina, nu au fost făcute încă publice de procurorii DNA Suceava. 

Alte ştiri din Suceava:

Percheziţii la Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti. Funcţionarii sunt acuzaţi că au prejudiciat statul român cu peste 1 milion de lei

FOTO Mobilizare exemplară. O biserică a fost renovată în 30 de ore după e a fost devastată de un incendiu

Misterele turnurilor medievale ale Sucevei: Turnul Roşu – de la sângele vărsat în luptele cu turcii, Turnul lui Lăpuşneanu – punct de observaţie

S-a ales praful de cel mai mare producător de hârtie din ţară

Şase tineri au fost răniţi după ce au intrat cu maşina într-un copac de pe marginea drumului

 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite