Povestea singurului atentat cu bombă din Senatul României. Trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost rănite

0
0
Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau, atentatorii de la Senatul României. FOTO www.buciumul.ro
Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau, atentatorii de la Senatul României. FOTO www.buciumul.ro

În anul 1920, gruparea condusă de evreul comunist Max Goldstein a pus la cale un atentat, ţinta grupării fiind senatorul Octavian Goga. Max Goldstein, împreună cu Saul Osias şi Leon Lichtblau au pus o bombă în Senat.

Primul atentat cu bombă din istoria României a avut loc la data de 8 decembrie 1920, în timpul şedinţei Senatului României din acea zi. Atentatul s-a produs în jurul orei 14.40, când o bombă artizanală, care a fost plasată în spatele scaunului lui Constantin Coandă, preşedintele Senatului, a explodat.

În urma exploziei, au decedat episcopul greco-catolic Demetriu Radu, ministrul justiţiei Dimitrie Greceanu, şi senatorul Spiru Gheorghiu. De asemenea, au mai fost răniţi Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon, şi episcopul ortodox Roman Ciororagiu. Numărul victimelor ar fi putut fi unul mult mai mare, însă prezenţa senatorilor a fost scăzută la respectiva şedinţă.

După producerea deflagraţiei, toate ieşirile din Senat au fost închise, iar cei aflaţi în clădire au fost percheziţionaţi, deoarece se bănuia că unul dintre aceştia ar fi aruncat bomba. Presa vremii a prezentat pe larg primul atentat cu bombă ce a avut loc pe teritoriul României.

„Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemaţi în şedinţă. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor); domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial. În acel moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru”, relata ziarul Adevărul.

Ţinta atacului se pare că ar fi fost poetul Octavian Goga, cel care trebuia să aibă cuvântul de deschidere în şedinţa de Senat din 8 decembrie 1920. Norocul său a fost acela că a fost reţinut pe hol de un alegător ce ţinea morţiş să-i vorbească.

Gruparea ce a pus la cale primul atentat cu bombă din istoria României este cea formată din Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau. Goldstein, un evreu comunist ce provenea din zona Bârladului, nu era la prima ispravă de acest gen. El ar mai fi încercat cu o lună înainte să detoneze trenul în care se afla ministrul Constantin Argetoianu, un duşman declarat al comuniştilor în perioada interbelică.

Conducătorul Partidului Comunist, Gheorghe Cristescu „Plăpumaru” a negat implicarea partidului în atentatul de la Senat, însă istoricul Gheorghe Buzatu, în cartea sa „România cu şi fără ştirea lui Antonescu”, a găsit o oarecare legătură între atacul cu bombă şi comunişti.

„Ana Rabinsohn (alias Ana Pauker) organizează, împreună cu Goldstein, atentatul de la Senat (1920), ucigând pe Dimitrie Greceanu, ministrul Justiţiei, un senator şi pe un episcop ardelean. Goldstein e prins şi condamnat la ocnă, iar Ana scapă şi se refugiază în Elveţia”, scria Gheorghe Buzatu în cartea sa.

Max Goldstein a reuşit să fugă în Bulgaria, însă în toamna anului 1921 a fost prins de autorităţile române. El a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, murind de pneumonie în anul 1924, în închisoarea de la Doftana. Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse între o lună şi 10 ani de muncă forţată.

Alte ştiri pe această temă:

Cum s-a produs primul atentat cu bombă din România de după Revoluţie: un poliţist a murit, iar alţi cinci au fost răniţi

Singurul atentat cu bombă din România unde nu s-au găsit autorii. Dacă s-ar fi produs deflagraţia, ar fi murit sute de oameni

Povestea „monstrului cu cârlig“. Primul terorist român care a montat o bombă cu ceas în spatele unei perdele dintr-o cameră a Senatului

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite