Cum s-a produs primul atentat cu bombă din România de după Revoluţie: un poliţist a murit, iar alţi cinci au fost răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 9 martie 1995, o bombă amplasată sub o maşină a explodat în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Un poliţist a fost ucis, iar alţi cinci militari şi un civil au fost răniţi. Mulţi s-au hazardat atunci să clasifice explozia drept un atac terorist, însă de fapt o femeie, care se afla în divorţ, a vrut să-ţi asasineze soţul pentru a rămâne cu averea familiei.

La mijlocul anilor '90, întreaga ţară primea cu îngrijorare vestea că un poliţist a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi, după ce o explozie a avut loc la o maşină capcană. Incidentul a fost catalogat drept un atac terorist, însă de fapt era vorba despre acţiunea unei femei ce dorea să-şi omoare soţul pentru a pune mâna pe averea acestuia.

La data de 9 martie 1995, în jurul orei 13.08, o bombă, ce era amplasată sub o maşină, a explodat în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Un poliţişti a murit pe loc, alţi cinci au fost răniţi, la fel şi un civil. Ştirea a fost răspândită în întreaga ţară, multă lume catalogând explozia drept un atac terorist. Chiar ministrul Internelor de la acea vreme, Doru Ioan Tărăcilă, a băgat spaima în români susţinând ca incidentul grav produs la Suceava a fost un „act terorist de tip mafiot”.

În doar 24 de ore, poliţiştii au pus mâna pe cei ce au pus l-a cale „atacul terorist” şi să stabilească fimul evenimentelor. Soţii Adrian şi Veta Borş erau căsătoriţi din anul 1986, însă din cauza neînţelegerilor au luat decizia de a se despărţi, bărbatul fiind cel care a intentat divorţul, după ce şi-a acuzat soţia că l-a înşelat.

image

                                       Soţii Veta şi Adrian Borş. FOTO Arhivă Presa Veche

Cum toate bunurile familiei erau pe numele bărbatului, Veta Borş s-a gândit să pună la cale asasinarea lui pentru a rămâne ea cu întreaga lor agoniseală, respectiv trei maşini, o moară, o cârciumă, hanul „Dolce Vita” din Boroaia, un apartament şi o casă la ţară.

Femeia a luat legătura cu Neculai Pralea, un recidivist condamnat pentru dezertare şi tentativă de trecere ilegală a frontierei. În noaptea de 8 spre 9 martie 1995, Pralea, ajutat de Ionela Pădureţ, ospătar la hanul „Dolce Vita”, a instalat o bombă artizanală sub autoturismul Opel Kadett al lui Adrian Borş, maşină ce era parcată în faţa blocului în care acesta locuia.

Neculai Pralea a compus bomba din 200 de grame de dinamită, o capsă electrică şi o baterie Vartra, toate introduse într-o cutie prevăzută cu un magnet, pe care a montat-o pe caroseria maşinii lui Adrian Borş. Dispozitivul respectiv avea un fir liber, neizolat, ce a fost lăsat aşa pentru ca la cel mai mic balans al maşinii să se producă contactul electric.

image

  Neculai Pralea, individul ce a montat bomba pe maşina lui Adrian Borş. FOTO Arhivă Presa Veche

Chiar dacă întreaga dimineaţă Adrian Borş s-a plimbat cu maşina prin Suceava, explozia nu s-a produs până când a parcat autoturismul lângă Tribunalul Suceava. Acolo, bărbatul a văzut bomba şi l-a anunţat pe poliţistul Constantin Todiraş, care era de serviciu la Palatul de Justiţie, iar acesta la rândul său şi-a alertat colegii.

La faţa locului a intervenit un echipaj pirotehnişti. Locotenentul major Mihai Alupoae, în vârstă de 32 de ani la acea vreme, a fost cel care a desfăcut bomba de sub maşină. În momentul în care încerca să transporte bomba la autospeciala echipajului de pirotehnişti, un coleg i-a atras atenţia că un fir este desprins.

Poliţistul Alupoae a vrut să lase bomba pe stradă, însă în acest moment aceasta a explodat. Bărbatul a murit pe loc, locotentul major Gheorghe Muraru şi căpitanul Dan Frăsineanu au fost răniţi grav, în timp ce colonelul Ioan Tcaciuc, subofiţerii Ioan Abuhăencei şi Constantin Todiraş şi proprietarul vehiculului, Adrian Borş, s-au ales cu leziuni uşoare.

Ţinta atactului, Adrian Borş, le-a declarat poliţiştilor că a fost în mai multe rânduri ameninţat cu moarte de soţia sa aflată în proces de divorţ. Veta Borş a fost audiată de colegii poliţistului decedat, femeia recunoscând totul. În doar câteva ore a fost prins şi Neculai Pralea, precum şi complicii acestuia Ionela Pădureţ şi Vasile Ungureanu. Dacă Pralea s-a ales cu un dosar penal pentru omor calificat şi tentativă de omor, complicii săi au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de omor calificat, în timp ce Veta Borş de instigare la omor.

Neculai Pralea a fost plătit de Veta Borş cu 800.000 de lei pentru a-i omorî soţul, unde în jurul a 400 de dolari. Femeia a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, în timp ce ceilalţi inculpaţi din dosar au primit detenţie de viaţă. Chiar şi aşa, la peste 20 de ani de la cumplitul eveniment, toţi cei patru sunt liberi.

image

             Monument ridicat în memoria poliţistului Mihai Alupoae, în locul în care acesta a murit.                                                                                   FOTO Dănuţ Zuzeac

Memoria lui Mihai Alupoae este încă vie printre colegii săi, care în prezent mai fac parte din Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al IPJ Suceava.

„Mihai Alupoae a fost un coleg bun, un camarad de nădejde. În familia sa exista o tradiţie din a fi poliţist, tatăl său fiind şi el la rândul său poliţist. Evenimentul din 1995 a fost primul de acest gen din istoria României. Eram năuciţi, am pierdut un coleg într-un mod cumplit, însă a trebuit să strângem rândurile şi să-i prindem pe autori. Bineînţeles că el nu era cel vizat de atac, însă din nefericire aşa a fost să se întâmple. Fiind parte din acest serviciu, aşa s-a nimerit ca el să fie cel care a luat bomba, însă oricare putea fi în locul lui”, îşi reaminteşte cu tristeţe comisarul şef Liviu Bologan, unul dinre colegii poliţistului mort în atentatul cu bombă de la Palatul de Justiţie.

Poliţiştii suceveni nu mai ştiu mare lucru despre cei care au organizat atentatul din 1995, doar că toţi cei implicaţi sunt liberi. Doar despre Neculai Pralea, individul care a montat bomba, aceştia ştiu că locuieşte undeva în preajma municipiului Fălticeni şi că s-a reprofilat în sculptor.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Cazurile de terorism care au îngrozit România: grenada de la Jean Monet, bomba de la Universitatea Cuza din Iaşi şi „teroristul-butelie“

Apostolii Epocii de Aur, episodul #16. Nicolae Pleşiţă, securistul care a adus terorismul în România

Una dintre cele mai crunte distrugeri în România celui de-al Doilea Război Mondial. Cum a fost bombardat de la 8.000 de metri Aeroportul Galaţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite