Povestea celei mai fortificate cetăţi a lui Ştefan cel Mare: „În zadar au fost toate asediile turcilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Tighina a fost construită de Ştefan cel Mare şi avea rol de apărare a ţării împotriva tătarilor. În anul 1538, cetatea a fost cucerită de către Soliman Magnificul şi nu a mai fost recuperată de către români, deşi Ion Vodă cel Viteaz şi Mihai Viteazul au încercat acest lucru. Cetatea a ajuns în posesia ruşilor în cursul anului 1812.

În secolul XV, Ştefan cel Mare a construit Cetatea Tighina în estul Moldovei, în apropiere de Nistru. Domnitorul moldovean a ridicat această cetate cu scopul de a bloca accesul tătarilor în ţară. Conform izvoarelor istorice, edificiul a fost făcut din pământ şi lemn, în primă fază, cu şanţ şi val de apărare.

Ulterior, dându-şi seama de importanţa strategică a construcţiei, Ştefan cel Mare a întărit şi mai multe fortăreaţa, astfel că cetatea a ajuns să fie considerată de unii istorici drept cea mai fortificată din întreaga Moldova.

„Ridicate la Hotin, Soroca, Tighina şi Cetatea Albă, cu scopul de a sluji, ca dig, împotriva revărsării tătarilor, aceste ziduri de un pitoresc remarcabil se oglindesc, tăcute, în apa Nistrului, înălţându-şi jgheaburile ca nişte pumni strânşi ai Europei”, a precizat Octavian Goga.

În timpul domniei lui Ştefan cel Mare, turcii şi tătarii au atacat în mai multe rânduri Cetatea Tighina, fără succes pentru ei. Cetatea a fost cucerită în anul 1538 de către Soliman Magnificul, care a dat ordin să fie întărită şi mai mult. Turcii i-au schimbat şi numele în Cetatea Bender.

„Tighina, numită de turci Bender, pană nu demult o cetate foarte întărită, iar acum de însuşi turcii fortificată prin multe lucrări dinspre Nistru…În zadar au fost toate asediile turcilor, înainte de a se hotărî condiţiile supunerii ei. Pînă a trece în măinile otomanilor Tighina era cea mai fortificată cetate a întregii ţări”, a menţionat istoricul Dimitrie Cantemir în lucrarea sa „Descrierea Moldovei”.

Turcii au transformat Cetatea Tighina într-o fortăreaţă extrem de puternică, ce nu a mai putut fi recuperată de către domnitorii ţărilor române, în ciuda încercărilor avute de către Ion Vodă cel Viteaz şi Mihai Viteazul.

„Cetatea aceasta are două rînduri de ziduri. Mai are încă o poartă de fier care se deschide spre miază – zi… În această despărţitură a cetăţii nu se află alte construcţii în afară de cele o sută de încăperi acoperite cu şindrilă. Mai este o poartă de fier, înăuntrul cetăţii, care dă spre fortificaţia de jos, este mică şi se deschide spre răsărit. Cetatea asta de jos se întinde pană la marginea Nistrului. Toate casele din cetate sunt îndreptate cu faţada spre Nistru, fiind în total trei sute de încăperi… Toti ienicerii, gebegii şi tunarii locuiesc aici. Aceasta este o cetate de trecătoare, care constituie o cheie puternică a ţărilor otomane”, a arătat şi istoricul turc Evliya Celebi.

Cetatea Tighina a rămas în posesia turcilor până în anul 1812, când a fost cucerită de către ruşi. Odată ajunsă pe mână ruşilor, fortăreaţa şi-a pierdut din importanţă. Din anul 1991, cetatea este controlată de către regimul separatist transnistrean, care a restaurat-o între 2008 şi 2012.

Alte ştiri pe această temă:

Povestea Doamnei Păuna, soţia domnitorului Ştefan Cantacuzino. Criza pe care a suferit-o după decapitarea membrilor familiei rivale

Cel mai beţiv domnitor al Moldovei. „Bea vin din oală zicând că e mai dulce decât din pahar“

Biserica construită de Ştefan cel Mare din lemnul stejarului care i-a salvat viaţa. De ce este deschis lăcaşul de cult doar de patru ori pe an

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite