Cel mai beţiv domnitor al Moldovei. „Bea vin din oală zicând că e mai dulce decât din pahar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Eustatie Dabija. FOTO www.wikipedia.org
Domnitorul Eustatie Dabija. FOTO www.wikipedia.org

Eustatie Dabija a fost domnitorul Moldovei între 1661 şi 1665. Cronicarii l-au descris drept un consumator înrăit de băuturi alcoolice, mulţi istorici punându-l în fruntea clasamentului celor mai beţivi conducători ai Moldovei din toate timpurile.

Eustatie Dabija a fost domnitorul Moldovei în perioada 1661 – 1665. Acesta provenea dintr-o familie de vechi boieri. După moartea domnitorului Ştefăniţă Lupu, la propunerea celorlalţi boieri şi cu acceptul turcilor, în luna septembrie a anului 1661, Eustatie Dabija ajunge pe tronul Moldovei.

„Venit – au Dabija Vodă în scaunul domnesc la Iaşi, tuturor cu bucurie de bună părere pentru domn bun de boieriu de ţară. Şi era tuturor cu bine. Şi nu era niciun boieriu în prepus sau în minciuni la acest domn, nici ţara nu era împresurată cu dările pre acea vreme”, a arătat cronicarul Ion Neculce.

Eustatie Dabija a avut o politică internă prin care se dorea prosperitatea ţării. El a reînfiinţat monetăria de la Suceava, a încurajat munca câmpului, oferindu-le ţăranilor mai multe beneficii. Domnitorul moldovean a fost iubit atât de boierii săi, cât şi de locuitorii ţării.

„Eustatie Dabija, (sau Eustratie, Istrate), a fost domnitor al Moldovei în perioada: septembrie 1661 – 11 septembrie 1665. A fost un boier moldovean, podgorean din ţinutul Putnei. În 1657 Dabija era vornic, ca mai apoi să devină domnitor în septembrie 1661. El mai avusese rangurile de paharnic şi ban. La 1662, împreună cu Seraskierul turc şi cu Grigore I Ghica al Munteniei, Dabija a luat parte la campania turcilor împotriva împăratului Germaniei, care a avut loc în Ungaria. A fost ultimul domnitor care a bătut moneda moldovenească, bani mărunţi de aramă, numiti şalăi de la schilling. A introdus ca dare şi vădrăritul pe care îl plăteau podgorenii. A murit la 11 septembrie 1665 şi este înmormântat la Bârnova. A avut ca soţie pe Dafina (Catrina) şi o fiica, Anastasia (Nastasia)”, a precizat şi istoricul Constantin Giurescu.

Domnitorul Dabija era cunoscut ca un mare consumator de băuturi alcoolice, el prefărând să bea vinul cu oala şi nu cu paharul sau cana.

„Acest domnu ave obicei, cînd şide la masă şi vide niscaiva oameni săraci dvorind prin ogradă, învăţa de lua cîte doao, trii blide de bucate din masa lui şi le trimete acelor oameni acolo în ogradă, de mînca acei oameni. […] Aşişdere el be vin mai mult din oală roşie decît din păhar de cristal, dzicînd că-i mai dulce vinul din oală decît din păhar”, a menţionat Ion Neculce.

Înainte de moartea sa din 1665, Eustatie Dabija a terminat Mănăstirea Bârnova din apropierea municipiului Iaşi. Lucrările la lăcaşul de cult au fost începute în anul 1628 de către domnitorul  Miron Barnovschi – Movilă şi au fost finalizate în timpul domniei lui Dabija.

„Istrati Dabija, un bun bătrân beţiv, muri în Scaun pentru că vârsta-i era prea înaintată ca să-l mai poată atinge nenorocirea maziliei”, a precizat şi marele istoric român, Nicolae Iorga.

Alte ştiri pe această temă:

Biserica construită de Ştefan cel Mare din lemnul stejarului care i-a salvat viaţa. De ce este deschis lăcaşul de cult doar de patru ori pe an

Bătălia în urma căreia a fost instaurat regimul fanariot în ţările române: „Bieţii moldoveni erau negrijiţi fără arme şi neînvăţaţi la războiu”

Cum se ospătau domnitorii în Evul Mediu. Carnea era nelipsită de pe masa conducătorilor, consumul exagerat producea boli cumplite

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite