Portret/ Sabina Fînariu a fost pe urmele lui Eliade în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conferenţiarul universitar doctor de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ predă istoria literaturii române tinerilor care urmează studiile superioare la Suceava.

Sabina Fînariu este  pasionată de opera lui Mircea Eliade. „Totul a început la o vârstă fragedă, când încă nu studiam operele lui în şcoală. Până să învăţ despre el citisem o mare parte din cărţile scrise“, a mărturisit Sabina Fînaru. Abia când a urmat cursurile facultăţii a înţeles că opera lui Eliade poate constitui un subiect de teză de doctorat. A publicat apoi cartea „Eliade prin Eliade“, care a apărut la Editura Univers la Bucureşti.


„Este o carte de interpretare a prozei lui Mircea Eliade. M-am referit şi la studiile lui din Istoria Religiilor şi la articolele publicate în presa vremii“,„Paradoxal, metafora acestei unităţi s-a vădit a fi fragmentarea“, a declarat suceveanca. Sabina Fînariu spune că a căutat astfel să descopere unitatea stilistică, tematica şi viziunea textelor sale. a conchis conferenţiarul universitar. A ales să facă acest pas deoarece nu erau prea multe studii critice despre Eliade la vremea când s-a apucat de lucrarea de docorat, aşa că a scris teza pe măsură ce se editau cărţi critice despre opera sa.


A stat trei ani în India pentru a-l urma pe Eliade


Datorită pasiunii pentru marele scriitor, Sabina Fînariu a avut curajul chiar să meargă pe urmele lui, prin India. „Eliade este un deschizător de drumuri în orientalism, prin studiile sale despre Yoga şi despre filozofia indiană“,  a declarat suceveanca. A trăit trei ani în India, între 2000 şi 2003, lucrând la teza de doctorat, scriind literatură, articole şi reportaje. A ajuns acolo printr-un concurs al Universităţii din New Delhi, unde a obţinut un post de lector de limba română. În paralel cu activitatea didactică, şi-a făcut  timp pentru a reface traseul lui Eliade prin India, de la Oceanul Indian până pe crestele Himalayei. Are o colecţie personală cu toate cărţile scriitorului În această bibliotecă are câteva sute de volume şi peste o mie de alte cărţi.
A câştigat premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucovineni în 2004 pentru creaţiile de istorie şi critică literară, iar în 2005 a primit premiul pentru  restaurarea culturii clasice din partea Fundaţiei Culturale Bucovina.

întrebări şi răspunsuri


Ce ar trebui să reţină oamenii despre Mircea Eliade?
Pentru Mircea Eliade, omul este o fiinţă culturală, care în esenţa ei este generoasă. El a admirat omul pentru capacitatea lui de a se construi pe sine şi a lupta pentru valori ca adevărul, iubirea şi viaţa. 
Ce reprezintă opera scriitorului pentru dumneavoastră?
Creaţia lui Mircea Eliade comunică un umanism extraordinar, o încredere în capacitatea umană de a se construi pe sine, de a lupta pentru afirmarea valorii şi adevărului individual prin personajele nonconformiste care îşi asumă toate riscurile pentru a crea.

ce-i place
 Îmi palce să călătoresc, dar mai ales să învăţ. Nu există limită în locurile pe care aş putea să le văd. De asemenea, îmi place să construiesc tot felul de lucruri, începând cu o carte şi teminând cu o casă“, a declarat autoarea cărţii despre Eliade.

ce nu-i place
Nu-i plac mizeria, egoismul, nesiguranţa, ipocrizia, iresponsabilitatea, târâtoarele şi arivismul. „Fiind un cadru didactic aştept de la studenţii mei să fie responsabili aşa cum sunt şi eu faţă de ei“, a declarat Sabina Fînariu.

profil
născută. 7 octombrie 1959, Suceava.
studii. Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Divorţată, are un copil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite