Planta miraculoasă care creşte la peste 1.000 de metri altitudine. De ce este vânată de companiile farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arnica este o plantă cu proprietăţi medicinale extraordinare, care creşte în zona de munte, la altitudini mari. Locuitorii din bazinul Dornelor culeg plantele şi apoi le vând depozitelor din zonă, care, la rândul lor, au contracte cu diferite companii farmaceutice.

Arnica este o plantă medicinală care are proprietăţi antiinflamatoare recunoscute de specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Planta creşte în regiunile montane, la o altidudine de peste 1.000 de metri, în perioada iunie-august. 

Are flori asemănătoare margaretelor, galben-aprins, care înfloresc pe tulpini lungi şi păroase. Frunzele sunt ascuţite şi dispuse radial în jurul bazei. Numele provine, se pare, din cuvântul grecesc „arnikos” – pielea mielului.

Este „vânată” de companiile farmaceutice. Locuitorii din zona de munte a judeţului Suceava o culeg pentru a o vinde mai departe.

Plăntuţa este folosită în refacerea musculaturii, îmbunătăţirea circuitelor venoase şi nu în ultimul rând, are proprietăţi de cicatrizare a pielii.

Gelurile, uleiurile şi unguentele pe bază de arnică pot fi folosite atât înaintea activităţilor sportive, în vederea pregătirii muşchilor pentru efort, cât şi după activitate fizică, pentru a combate febra şi contracturile musculare şi pentru a ajuta la refacere. 

„Florile proaspete de arnică se pot pune la macerat într-un ulei vegetal presat la rece (de măsline, de sâmburi de struguri). Uleiul obţinut poate fi folosit pentru masaj în caz de contracturi musculare, de dureri reumatice si posttraumatice, de dureri de cap. Pentru stimularea circulaţiei periferice, se poate folosi şi tinctura, circa 10 grame în apa de baie", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As din Bucureşti

Arnica este cunoscută în diferite regiuni ale ţării noastre sub diferite denumiri populare: cujda, potbal de munte, roit, carul zânelor.

Citeşte şi:

Cea mai gustoasă ciorbă de frunze de podbal. Cu ce o acreşti şi cum îi dai un plus de savoare

Beneficiile cireşelor, fructele vedetă ale sezonului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite