Pâlnie de prăbuşire produsă pe plaja iazului de decantare a sterilului Tărnicioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 13 august 2018, AN „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Siret/Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a fost informată de către S. CONVERSMIN S.A. Bucureşti - punct de lucru Vatra Dornei că, în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă s-a constatat antrenarea de material din corpul iazului Tărnicioara, judeţul Suceava, prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al  iazului.

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat în teren (G.R.A. şi Laborator Calitatea Apei) alături de SVSU Ostra, Primăria Ostra şi S. CONVERSMIN S.A. Bucureşti - punct de lucru Vatra Dornei.

Aceştia au observant producerea unei pâlnii de prăbuşire pe plaja iazului de decantare a sterilului Tărnicioara, din cadrul perimetrului Cariera Ostra. Acest fenomen s-a produs din cauza faptului că apa acumulată în corpul iazului, în perioada precipitaţiilor, împreună cu izvoarele subterane au antrenat material din corpul iazului în conductele de evacuare din canalul de subtraversare.

Materialul dislocuit din corpul iazului a fost evacuat pe pârâul Scăldători, afluent de stânga al pârâului Brăteasa. Fenomenul de producere a pâlniei de prăbuşire de pe plaja iazului este în continuă evoluţie, având o adâncime de circa patru metri şi un diametru de apropae doi metri.

S-a stabilit necesitatea supravegherii continue a fenomenului şi a evoluţiei acestuia până la stabilizare. Au fost prelevate probe de apă de către laboratorul de calitatea apei SGA Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite