Învăţământul sucevean, în paragină în pragul noului an şcolar. Suceava, pe primul loc în ţară la şcoli fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
72% dintre şcolile din  judeţul Suceava nu au autorizaţie de funcţionare. FOTO: Arhiva Adevărul
72% dintre şcolile din  judeţul Suceava nu au autorizaţie de funcţionare. FOTO: Arhiva Adevărul

Şase sute de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, zeci de microbuze hodorogite, şantiere în care s-au investit zeci milioane de euro abandonate, şcoli fără personal, mobilier şi materiale didactice, aceasta este pe scurt o radiografie dramatică a situaţiei învăţământului sucevean cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a făcut o radiografie a situaţiei învăţământului din judeţ cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar. Raportul prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural creionează o situaţie dramatică.

Şase sute de şcoli nu sunt autorizate sanitar, mii de copii sunt transportaţi la şcoală cu rable pe roţi, peste o sută de investiţii unde s-au cheltuit milioane de euro au fost abandonate, iar unele dintre şcoli nu au personal, mobilier şi materiale didactice. Conform raportului, populaţia şcolară a judeţului Suceava este de peste 95.000 de preşcolari şi elevi. În următorul an şcolar vor funcţionea 913 grupe de grădiniţă cu peste 20.000 de preşcolari, 343 de clase pregătitoare cu 6.390 de elevi, 2.825 de clase în învăţământul primar şi gimnazial cu aproape 60.000 de elevi şi 334 de clase cu peste 9.300 de elevi în învăţământul liceal şi profesional.

În judeţ, în acest an vor funcţiona 822 de unităţi şcolare, dintre care 181 în mediul urban şi 641 în mediul rural. Trei sferturi dintre şcoli nu au autorizaţie de funcţionare din partea autorităţilor sanitare. Mai exact, doar 223 dintre cele 822 de şcoli îndeplinesc condiţiile de funcţionare.

Cele mai multe dintre şcolile neautorizate sunt din mediul rural şi nu îndeplinesc normele privind dotările de utilităţi. Adică nu au grupuri sanitare, alimentare cu apă curentă sau compoziţia apei nu corespunde chimic şi bacteriologic.

Necesar de 35 de milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor în şcoli

Nu deţin autorizaţie nici şcolile aflate în reabilitare sau cu lucrări de investiţii sistate. În această situaţie situaţie se află 110 unităţi şcolare. Valoarea totală a investiţiilor începute în judeţul Suceava este de 233 de milioane de lei, adică 55 de milioane de euro. Lucrările deja executate de constructori care încă nu au fost plătite sunt în valoare de aproape 13 milioane de lei.

Pentru finalizarea celor 110 obiective de investiţii este necesară suma de 163 de milioane de lei, adică peste 35 de milioane de euro. În şapte cazuri, clădiri deja finalizate nu sunt date în folosinţă din cauză că Ministerul Educaţiei nu şi-a plătit datoriile către constructori. Este vorba de cinci şcoli din Rădăuţi, Buneşti, Mălini, Calafindeşti şi Capu Condrului şi două grădiniţe din Pătrăuţi şi Udeşti.

În Suceava ar mai fi nevoie de 31 de microbuze şcolare

Situaţia este la fel de proastă şi în cazul transortului şcolar. În judeţ funcţionează 90 de microbuze, undele vechi de mai bine de zece ani. Inspectoratul Şcolar a fost sesizat de numeroase ori despre gradul ridicat de uzură al microbuzelor şi numeroasele avarii cauzate de drumurile proaste pe care circulă, numărul mare de elevi care trebuie să se îngrămădească în maşini şi inexistenţa posturilor de şoferi la unităţile de învăţământ.

Mai mult, în judeţ există 31 de localităţi unde ar fi nevoie de repartizarea unor microbuze şcolare. Este vorba de şcolile din satul Baineţ, Liteni, Udeşti, Manolea, Pleşteşti, Moldoviţa, Valea Moldovei, Horodnic de Jos, Şcheia, Dorna Candrenilor, Putna, Berchişeşti, Cornu Luncii, Iacobeni, Neagra Şarului, Siret, Milişăuţi, Gălăneşti, Moldova Suliţa, Ipoteşti, Râşca, Burla, Vadu Moldovei, Adâncata, Staja, Dolhasca, Măriţei, Ilişeşti, Rădăuţi, Pîrteştii de Sus şi Drăguşeni.

Niciun leu de la Ministerul Educaţiei pentru construirea sau modernizarea şcolilor

Conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că în 80% dintre unităţile şcolare din judeţ au fost realizate până acum lucrări de igienizare a spaţiilor, iar dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea sunt planificate la începutul lunii septembrie.

Dacă la unele şcoli au fost făcute lucrări de reparaţii şi modernizare, rămân probleme foarte mari cu asigurarea spaţiilor pentru şcoli la Adâncata, Feteşti, Hânţeşti, Vatra Dornei, Păltinoasa, Bucşoaia şi Frasin. Probleme sunt şi la Liceul din Dumbrăveni, nu există spaţii suficiente pentru elevi şi la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi şcoala din Rădăşeni unde nu au fost alocate fonduri pentru reparaţii.

Probleme cu dotarea cu material didactic şi mobilier şcolar au fost semnalate la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broşteni şi Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni. Conform raportului Inspectoratului Şcolar, în acest an Ministerul Educaţiei nu a alocat niciun leu pentru construirea sau modernizarea unităţilor şcolare din judeţul Suceava.

Citeşte şi:

Un copil de 7 ani a fost muşcat de câinele unui vecin. Stăpânul câinelui este cercetat penal

VIDEO Străzile din centrul Sucevei, inundate după o rupere de nori

Avocat sucevean, consilier local USL, prins în flagrant în timp ce oferea şpagă unui procuror

VIDEO Incendiu devastator la Cornu Luncii. 11 persoane au rămas pe drumuri, două case şi o hală industrială au fost distruse

VIDEO Razie cu mascaţii poliţiei în oborul din Vicovu de Sus

VIDEO Traficant de ţigări, descoperit infiltrat într-un alai de nuntaşi

Rocadă surpriză la comanda IPJ Suceava. Adjunctul Viorel Onea, instalat inspector şef în locul lui Ioan Crap

DOCUMENT Cum erau vânaţi maidanezii în 1950. Plan de stat pentru colectarea pieilor de câine pentru încălţăminte

VIDEO Urmărire spectaculoasă într-un lan de porumb, cu ajutorul câinelui de urmă, după doi traficanţi de ţigări

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite