Inspector vamal judecat pentru o gafă de proporții privind două transporturi de gaz către Ucraina

0
Publicat:

Procurorii anticorupție au stabilit că inspectorul vamal a întocmit acte nereale, în care a consemnat că două transporturi de gaz refrigerant destinat Ucrainei ar fi părăsit teritoriul României, în condițiile în care marfa nu plecase din UE și nu fuseseră plătite taxele vamele și TVA.

Inspectorul vamal este judecat pentru abuz în serviciu FOTO arhivă Adevărul
Inspectorul vamal este judecat pentru abuz în serviciu FOTO arhivă Adevărul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției l-au trimis în judecată pe Lucian-Sorin Șandru, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret (Suceava), pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și fals informatic.  

Anchetatorii au stabilit că, pe 9 iulie 2021, Lucian-Sorin Șandru și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prevăzute de legislația primară, în contextul efectuării unui control asupra a două transporturi de gaz refrigerant, care se deplasau din Germania spre Ucraina.

Concret, inspectorul vamal ar fi consemnat în mod nereal în evidențele Biroului Vamal de Frontieră Siret faptul că mărfurile respective ar fi părăsit teritoriul României în condițiile în care, anterior, un alt coleg de-al său controlase fizic cele două tiruri și stabilise că erau goale.

„Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi permis sustragerea de sub supravegherea vamală a mărfurilor respective care au rămas pe teritoriul Uniunii Europene, fără plata drepturilor vamale (taxe vamale și TVA) și fără ca titularului regimului de antrepozitare să fie obligat la plata acestora, fiind cauzat astfel un prejudiciu total de 129.598 lei, sumă cu care Direcția Regională Vamală Iași s-a constituit parte civilă în cauză”, spun procurorii anticorupție.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite