De ce renunță Primăria Suceava la taxatoarele din autobuze

0
Publicat:

În ultimii ani, Primăria Suceava a cumpărat zeci de autobuze electrice și a modernizat stațiile pentru călători din oraș. Anul aceasta, stațiile au fost dotate cu panouri informative care îi înștiințează pe călători cât mai au de așteptat până la sosirea autobuzului, dar și cu aparate electronice pentru achiziția de abonamente și bilete.

Pentru prima dată după Revoluție, Primăria Suceava renunță la taxatoare FOTO: Oana Șlemco
Pentru prima dată după Revoluție, Primăria Suceava renunță la taxatoare FOTO: Oana Șlemco

Panourile informative au fost puse în funcțiune, în urmă cu câteva săptămâni, dar sunt într-o fază de testare. Luni, 1 noiembrie, au fost puse în funcțiune și aparatele pentru achiziția de bilete și abonamente. Pasul este unul uriaș pentru călătorii suceveni. În ultimii 20 de ani, biletele de călătorie au fost cumpărate direct de la taxatoarele din autobuze sau de la casieriile Societății de Transport Public Local.

Autoritățile promit că trecerea de la vechiul sistem de taxare, care presupunea interacțiune umană, la noul sistem electronic se va face lin, în așa fel încât călătorii să aibă timp să se obișnuiască.

Potrivit declarațiilor viceprimarului Lucian Harșovschi, în următoarele două luni, primăria nu va renunța la serviciile celor peste 60 de taxatoare. Apoi, unele dintre ele se vor pensiona, altele vor primi noi atribuții. 

Studentul Mihai spune că îi este mai ușor să cumpere biletul de la taxatoate FOTO: Oana Șlemco
Studentul Mihai spune că îi este mai ușor să cumpere biletul de la taxatoate FOTO: Oana Șlemco

În prima zi de funcționare, automatele de taxare nu au fost foarte atractive pentru călători, nici pentru cei tineri și nici pentru pensionari. Mihai este student al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă a încercat să folosească aparatul de bilete, aceasta a răspuns că îi este mai ușor să cumpere biletul direct de la taxatoare. O prietenă de-a tânărului a explicat că nu se s-a apropiat de aparat pentru că s-a gândit că este într-o fază de testare așa cum sunt panourile informative din stații.

Stația de autobuz de la Universitatea „Ștefan cel Mare” a fost mi
Stația de autobuz de la Universitatea „Ștefan cel Mare” a fost mi

Sistemul e-ticketing vine cu mai multe noutăți pentru călători. De la aparate pot fi cumpărate bilete valabile timp de o oră, carduri plastificate care pot fi reîncărcate și  abonamente nenominale.

Conducerea Primăriei Suceava îi încurajează pe călători să opteze pentru cardurile care pot fi reîncărcate. Un card costă 5 lei. O călătorie costă 2,5 lei. În cazul abonamentelor nenominale, dacă posesorul pierde cardul, nu mai poate să recupereze banii încărcați.

Abonamentele nominale pot fi cumpărate de la cele patru casierii ale societății de transport public local din oraș. Tot de aici pot să își cumpere abonamente de călătorie la preț redus și pensionarii Sucevei. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite