Cum să alegeţi fructele şi legumele de la piaţă pentru a vă feri de pesticide în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeiul românesc pe care clienţii nu vor să îl cumpere pentru că este strâmb FOTO: Oana Şlemco
Ardeiul românesc pe care clienţii nu vor să îl cumpere pentru că este strâmb FOTO: Oana Şlemco

În Suceava au început controalele în pieţe pentru depistarea fructelor şi legumelor cu pesticide în exces. Aşa cum era de aşteptat, echipele de inspectori nu au fost primite cu braţele deschise de vânzători. La Fălticeni, de exemplu, unii comercianţi şi-au acoperit marfa şi au plecat ca să scape de verificări.

O echipă formată din inspectori ai Direcţiei Agricole Suceava şi Direcţiei Sanitari Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut verificări în piaţa din municipiul Fălticeni, joi, 17 iunie. Primii vizaţi de controale au fost producătorii şi comercianţii de fructe şi legume.

Între comercianţi, Liliana Onea care cumpără legume din piaţa en-gross a municipiului Suceava şi le vinde în Fălticeni, evident, cu un mic adaos. În timpul controlului, femeia nu avea niciun document care să ateste proveninţa produselor comercializate. 

Aşa că risca să fie amendată cu suma de 1.500 de lei, în condiţiile în care valoarea legumelor pe care le vindea nu depăşea 600 de lei. Pentru a scăpa de sacţiune, vânzătoarea le-a explicat inspectorilor cum a ajuns să încalce legea. „Dacă merg după marfă, nu primesc tot timpul factură. Am marfa de trei zile, de unde să scot facturi acum? Iau produse din piaţa en-gross din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Nu cumpăr din depozite, ci de la cei care vând direct din maşini”, a spus femeia.

Vânzătoarea Liliana Onea FOTO: Oana Şlemco

control pesticide piata falticeni suceava

Există în continuare tensiuni în piaţă între producători şi comercianţi. Traian Irimia este producător de fructe şi legume. Era întâmplător în piaţa când a început controlul şi s-a bucurat să-i vadă pe inspectori. A vrut să-i ajute şi I-a arătat cu degetul pe comercianţii care au acoperit marfa de pe tarabe şi au fugit ca să scape de verificări. Bărbatul spune că din cauza samsarilor n-are loc să-şi vândă produsele. „Stau cu fructele acasă pentru că n-am unde să le vând. N-am loc în piaţa de samsari”, a spus producătorul, care este din comuna Viltureşti a judeţului Suceava.

Tarabele părăsite de comercianţi în timpul controlului FOTO: Oana Şlemco

control pesticide piata falticeni suceava

Pe de altă parte, şi marfa comercianţilor este în mare parte produsă în România. Floarea Andrei cumpără legume de la producătorii din Galaţi şi le vinde în micul oraş din judeţul Suceava. Procedează astfel pentru că şi clienţii cer produse româneşti în detrimentul celor din import.

Cum alegem căpşunile sănătoase

Din echipa care a efectuat controlul în piaţa Fălticeni a făcut parte şi inginerul Teodor Coşuleanu de la Direcţia Agricolă Suceava. El a explicat că nu ţara de provenienţă a produselor este problema, ci folosirea pesticidelor în exces. Chiar dacă valorile substanţelor care favorizează creşterea pot fi stabilite cu exactitate doar prin teste de laborator, există unele indicii care ar trebui să le dea de gândit clienţilor.

„Acestea sunt căpşuni produse la noi, în judeul Suceava, la Grăniceşti. Uitaţi-vă că este neuniformitate după calibru, formă şi culoare. Vă pot spune, fără analize, că nu au fost tratate atât de tare. Un produs tratat are culoarea roşu foarte aprins. Dacă luaţi produsul acesta acasă veţi constata că dacă nu îl consumaţi astăzi, mâine începe să se înmoaie”, a spus inginerul.

Inginerul Coşuleanu spune că preferă produsele româneşti FOTO: Oana Şlemco 

control pesticide piata falticeni suceava

Pe de altă parte, prospeţimea legumelor este un indiciu că nu au fost aduse de departe şi asta poate să însemne că nu au fost tratate cu diferite substanţe pentru a căpăta rezistenţă în timp.

„La produsul catraveţi, dacă vă uitaţi, are floarea în vârf. Abia a început să se usuce. Este produs în România, este proaspăt. Cei aduşi din afară sunt netezi, cei de la noi au perişorii care înţeapă”, a completat angajatul Direcţiei Agricole.

Ardeii netraţi excesiv capătă într-un timp scurt pete sau sunt neuniformi pentru că sunt crescuţi  într-un mediu mai puţin controlat unde unii se hrănesc mai mult, alţii mai puţin. Cei care sunt strâmbi n-au căutare, spun comercianţii. 

Întrebat ce trebuie să facă pentru a-şi păstra sănătatea consumatorii care cumpără legume sau fructe care sunt trataţi cu diferite substanţe pentru a fi ajutate să crească, Teodor Coşuleanu a spus: „Orice produs cumpărat de la piaţă trebuie să stea în apă 10 -15 minute, după care trebuie clătit în trei ape înainte de a fi consumat. De ce? Pentru că în coajă sunt şi cele mai multe vitamine şi cele mai multe reziduri. Dacă spălăm bine produsul, reuşim să diluăm substanţele chimice care sunt neprietenoase cu organismul uman”

Pentru a stabili nivelul substanţelor folosite pentru tratarea fructelor şi legumelor, inspectorii iau probe pentru analiză de pe tarabele comercianţilor pe care le trimit la laborator. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite