Cum a reuşit un sucevean să fure banii din contul unui coleg de muncă. A luat şi un credit uriaş în numele acestuia

0
0
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Într-o primă fază, profitând de naivitatea unor funcţionari ai unei bănci, bărbatul a retras în mod ilegal bani din contul bancar al colegiului său de serviciu, după care a făcut şi un credit de aproape 40.000 de lei pe numele acestuia.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a unui bărbat, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, reţinându-se următoarele.

Anchetatorii susţin că în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, inculpatul avea acces la mai toate datele personale ale colegilor săi. 

Aşa că nu i-a fost deloc greu să folosească informaţiile în interes personal. Bărbatul a luat datele colegului, a apelat serviciul de Call Center al băncii şi a reuşit să îşi asigure accesul la contul acestuia, din care a retras sume de bani sau a efectuat cumpărături. 

Interesant este că prin modificarea informaţiilor de acces la cont, suceveanul a reuşit să blocheze accesul titularului de drept la propiile fonduri.

Potrivit procurorilor, inculpatul a comis infracţiunea de „fraudă informatică, prin aceea că a apelat serviciul Call Center al băncii autentificându-se în numele persoanei vătămate, iar prin precizarea către operator a CNP-ului, seriei şi numărului cărţii de identitate aparţinând acesteia, a solicitat modificarea numărului de telefon (înlocuirea numărului de telefon al persoanei vătămate existent în baza de date a băncii, cu numărul său) şi introducerea unei adrese sale de e-mail, solicitând totodată şi username-ul de acces în aplicaţia de Internet Banking (date necesare si suficiente pentru obţinerea datelor de acces la contul bancar), modificând astfel datele din sistemul informatic al unităţii bancare, în scopul obţinerii unui beneficiu material pentru sine, cauzând ulterior o pagubă persoanei vătămate, prin blocarea accesului la contul bancar al titularului de drept, scopul acestor acţiuni fiind transferarea ilegală a unei sume de bani din cont, după cum va fi expus ulterior”.

Individul nu s-a mulţumit doar cu banii sustraşi din contul colegului său. A avut grijă să ia pe numele acestuia şi un împrumut bancar de aproape 40.000 de lei. În ziua în care au intrat banii în cont, bărbatul i-a transferat în contul soţiei sale. Potrivit procurorilor, inculpatul a comis astfel următoarele infracţiuni: 

- înşelăciune, prin aceea că a indus în eroare unitatea bancară, accesând aplicaţia specifică de internet banking şi apoi apelând telefonic serviciul destinat clienţilor, prezentându-se ca fiind persoana vătămată şi indicând contul bancar al acesteia, a solicitat şi obţinut astfel un credit de nevoi personale nenominalizate, în sumă de 38.894 lei, în numele persoanei vătămate, întreaga sumă fiind în aceeaşi zi transferată de inculpat în contul soţiei sale, pricinuind astfel o pagubă în cuantumul sumei acordate drept credit, atât unităţii bancare susmenţionate, cât şi titularului de cont, respectiv persoanei vătămate;

- acces ilegal la un sistem informatic, prin aceea că a accesat sistemul informatic al unitătii bancare prin intermediul aplicaţiei de internet banking, folosind date de acces obţinute în mod fraudulos, după cum a fost arătat anterior, fără acordul titularului contului bancar, în vederea efectuării de operaţiuni financiare frauduloase;

- efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin aceea că după ce a accesat în mod ilegal sistemul informatic al băncii, respectiv contul bancar având ca titular persoana vătămată, a efectuat două operaţiuni financiare fără consimţământul titularului, constând în două transferuri de fonduri în valoare de 20.000 lei, respectiv 38.894 lei, în contul bancar al cărei titular era soţia sa, sume pe care ulterior inculpatul le-a folosit în interes personal.

Vă mai recomandăm şi:

Trauma profesoarei care şi-a abandonat fetiţa într-o scară de bloc. De frica soţului, a născut în maşină

Înfruntare istorică: ruşii şi românii se „bat” în roboţi. Cum se desfăşoară lupta organizată în Vâlcea FOTO

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite