Comuna în care unul din trei oameni este şomer cu acte în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea şomerilor sint de etnie romă
Majoritatea şomerilor sint de etnie romă

Chiar dacă pare greu de crezut, există o comună în care unul din trei oameni este şomer cu acte în regulă. Există şi o explicaţie pentru acest şomaj exorbitant, respectiv şansa de a încasa ajutoare sociale.

O comună din judeţul Suceava bate toate recordurile în ceea ce priveşte numărul de şomeri. În actele oficiale, la Valea Moldovei şomajul este de 29%, adică unul din trei oameni stă acasă şi cerşeşte mila statului.

Cei mai mulţi dintre şomeri sunt de etnie romă, iar majoritatea nu a lucrat niciodată. Şi totuşi, ei figurează drept şomeri, iar explicaţia este una simplă: au nevoie de acest statut pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană.

La sediul Primăriei din Valea Moldovei, pelerinajul romilor este zilnic la biroul de asistenţă socială. Fiecare şomer are propria poveste. Adrian, spre exemplu, este tată a cinci copii şi într-o permanentă căutare a unui loc de muncă.

„Muncesc cu ziua, nu zilnic, cum aş vrea, ci când găsesc ceva de lucru la cei care au posibilităţi. Din asta trăiesc, iar ca venituri, alocaţia copiilor e singurul venit sigur. În rest, ceea ce găsim e ocazional. Ajutor social, eu, de exemplu, nu am avut timp de cinci ani, abia acum depun dosarul, că nu mă mai descurc”, a spus Adrian.

Tot la sediul Primăriei din Valea Moldovei era şi Lidia Ţucă. Deşi are numai 30 de ani, casa îi este plină de copii, cinci la număr. Iar pentru a hrăni atâtea guri este nevoie de bani şi de unde pot fi obţinuţi aceştia decât de la stat.

„Am rămas cu cinci copii, bărbatul meu a murit şi sunt necăjită, pe drumuri, vai de capul meu, nu-mi dă nimeni ajutor să fac o pomenire. Copiii mai merg cu cerutul, că nu au ce mânca, ce să facă? Decât să fure....”, s-a lamentat Lidia Ţucă. Un alt om, aceeaşi poveste.

Ţucă Magherean a împlinit 52 de ani, dar în viaţa sa nu a fost angajat niciodată cu carte de muncă.

„Am lucrat aşa, cu ziua, muncim şi noi pe la casele oamenilor, fără carte de muncă, socialul mi l-au tăiat, m-au găsit cu nişte amenzi de prin 2000. Am tot fost pe la forţele de muncă, am reînnoit dosarul, dar tot nu ne-au dat nimica. Am numai patru clase, dar fac orice trebuie la casa omului. Numai că acum sunt bolnav, mă doare picioarele”, a mărturisit Ţucă Magherean.

Romii din Valea Moldovei sunt şomeri neindemnizaţi, adică figurează doar în scriptele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava dar fără a primi vreun leu.

Nici nu ar avea cum, de vreme ce nu au lucrat. Statutul de şomer îi ajută să încaseze diferite ajutoare sociale, inclusiv cele oferite de Uniunea Europeană.

Angela Lupescu este inspector social în cadrul Primăriei Valea Moldovei, omul care vine în contact zi de zi cu valul de şomeri de etnie romă.

„Avem foarte multe dosare la ajutor social. Concurăm la număr cu Suceava, un municipiu cu o populaţie incomparabil mai mare ca Valea Moldovei”, a arătat Angela Lupescu. Cifrele sunt elocvente la Valea Moldovei.

Dacă numărul şomerilor este de 577, majoritatea fiind de etnie romă, angajaţii cu carte de muncă sunt în număr de 15.

Şi alte comune în care trăiesc romi figurează cu rate ale şomajului mari, Pătrăuţi-17,6%, Ciprian Porumbescu-17,7%, în timp ce la polul opus se regăsesc comune unde şomajul este aproape inexistent, Poieni Solca-0,31%, Iaslovăţ-0,54% şi Cajvana-0,93%. 

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri