Ciute de lopătar surprinse la masă. Blana de vară le face să pară desprinse din povești
0Blana de vară a ciutelor de lopătar este, cel mai adesea, brun-roşcată, cu pete albe pe spinare. O înregistrare video, în care acest colorit este foarte vizibil, a fost postată pe Facebook de Romsilva.

„Ciute de lopătar surprinse în timp ce mănâncă la punctul de hrănire amenjat de colegii suceveni într-o pădure administrată de Romsilva - Directia Silvică Suceava”, se arată în textul care însoțește imaginile.
Masculul acestei specii este cerbul lopătar ( de aici denumirea femelei - ciuta de lopătar, lopătăriţă sau vaca de lopătar).
Ca şi în cazul cerbului comun, dimorfismul sexual este și la aceste animale, accentuat. Masculii sunt mai solizi (ajung până la 100 de kilograme) şi au coarne. Femelele au între 25 și 45 kg şi sunt lipsite de coarne.

Blana de vară a ciutelor de lopătar are, cel mai adesea, culoarea brun-roşcată, cu pete albe pe spinare şi pe flancuri, iar ventral şi pe partea interioară a picioarelor culoarea este mult mai deschisă, spre alb. Blana de iarnă aeste diferită: brun-cenuşie pe spinare şi albă pe burtă şi pe faţa interioară a picioarelor, așa cum au fost descrise în emisiunea Regatul Salbatic, de la TVR 2.
Lupul le este dușman
Cerbul lopătar și femela sa trăiesc predominant în pădurile de foioase din zonele de joasă altitudine, în care sunt intercalate surse de apă. Nu le plac terenurile situate la peste 500 m altitudine, din cauza climei mai aspre şi a lupului cu care nu poate coabita, arată sursa citată.
Femelele sunt ataşate locului, însă, dacă e nevoie, migrează spre zone destul de îndepărtate.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva gestionează 242 de fonduri cinegetice și anual asigură faunei din aceste fonduri cinegetice, în total, peste 1.600 tone de furaje combinate, cereale și semințe, circa 1.500 tone de fân, lucernă și frunzare, peste 340 tone de rădăcinoase și suculente și aproape 300 tone de sare.