Momentul în care un cerb își amenajează un culcuș în zăpadă, după care trage un pui de somn VIDEO
0Imagini inedite cu un un cerb în timp ce își amenajează un culcuș în zăpadă, după care trage un pui de somn. Acestea au fost surprinse de camerele de monitorizare a faunei, instalate de către specialiştii Romsilva.
„Cum îți așterni, așa dormi...Un cerb a fost surprins de camerele de monitorizare din Parcul Național Munții Rodnei în timp ce își amenajează un culcuș în zăpadă, după care a tras un pui de somn. La urma urmei e de înțeles, doar era noapte. După un timp, se trezește și pleacă mai departe”, au scris reprezentanţii Romsilva, pe pagina de Facebook.
Potrivit specialiștilor Romsilva, cerbul este animal erbivor adaptat zonelor montane, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie.
„Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an”, susțin cei de la Romsilva.

Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie.
Parcul Național Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Romsilva -Parcul National Muntii Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
Potrivit Wikipedia, parcul Național Munții Rodnei este desemnat internațional ca Rezervație a biosferei de către Comitetul UNESCO, în cadrul programului „Omul și Biosfera”.