Cârd de ciute, la plimbare printr-o pădure din Apuseni. Imagini inedite cu animale sălbatice în mediul natural VIDEO

0
Publicat:

În pădurile din Munții Apusen există o mare varietate de animale sălbatice. Periodic, exemplare spectaculoase sunt surprinse de camerele de monitorizare amplasate de cei de la Parcul Natural Apuseni.

Cârd de ciute din Munții Apuseni FOTO captură video Youtube
Cârd de ciute din Munții Apuseni FOTO captură video Youtube

Printre animalele filmate cel mai des sunt cele din familia cervidelor, respectiv cerbi, ciute sau căprioare. Un scurt film video cu mai multe ciute a fost făcut public recent.

Ciuta, femela cerbului, este un animal erbivor care are habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse. Începând cu perioada împerecherii, care debutează toamna, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.

Iarna hrana acestora se compune din lujeri, muguri și uneori scoarță de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite frunze și ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol. Ghinda și jirul constituie hrana de bază. De asemenea, este importantă administrată complementar de om: fân, frunzare și concentrate.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj, Bihor şi Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Parcul reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri (Biserica Moţului), abrupturi stâncoase (Pietrele Galbenei), chei, văii (Valea Sighiştelului, Valea Galbenei), doline (Lumea Pierdută), măguri, lapiezuri, ponoare (Cetăţile Ponorului), avene (Avenul cu Vacă), peşteri (Urşilor, Ciur Izbuc, Cetatea Rădesei, Gheţarul Focul Viu, Peştera Smeilor de la Onceasa); cu suprafeţe naturale acoperite cu păduri, păşuni şi pajişti; cu floră şi faună specifică Carpaţilor Occidentali.

Fauna parcului este una diversificată şi bine reprezentată de mai multe specii de mamifere, păsări, peşti, reptile şi amfibieni; dintre care unele aflate pe lista roşie a IUCN şi protejate la nivel european privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite