VIDEO Boncănitul cerbilor din Piatra Craiului. Spectacol diurn și nocturn în Parcul Național

0
Publicat:

Ce face un cerb când își caută femela în plin sezon al boncănitului? Dar când se relaxează? Un mascul solitar a fost surprins în Parcul Național Piatra Craiului în timp ce se bălăcea într-un ochi de apă.

image

Spectacolul diurn a fost surprins de camerele de monitorizare a faunei instalate într-o pădure din Parcul Național Piatra Craiului.

Un exemplar frumos a fost filmat în timp ce se tăvălea în noroiul dintr-o băltoacă, într-o pădure din rezervație.

Este doar un moment de relaxare în plin sezon al împerecherii - boncănitul cerbilor, care durează până la jumătatea lunii octombrie - când masculii se înfruntă între ei, în lupte puternice în care folosesc coarnele, pentru supremația cârdurilor de ciute.

Boncănitul cerbilor, un adevărat ritual

Sunetele pe care cerbii ieșiți la boncănit le scot prin luminișuri sau poieni sunt menite să atragă femelele și să țină la distanță „competitorii”.

Imediat după încheierea perioadei de boncănit are loc formarea cârdurilor care „funcționează” până spre sfârşitul lunii aprilie.

„Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit”, explică Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.

Parcul Național Piatra Craiului asigură cerbilor și ciutelor, ca de altfel întregii sale faune, toate condițiile de hrană, liniște și adăpost, iar pe teritoriul parcului viețuitoarele sunt strict protejate.

Condiții sigure

Parcul Național Piatra Craiului este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 14.800 de hectare în județele Brașov și Argeș, din care 10.860 de hectare păduri. Dintre acestea, peste 6.000 de hectare sunt protejate.

Condițiile climatice si geologice, geomorfologia și structura florei și vegetației din Parcul Național Piatra Craiului au permis păstrarea unei diversități bogate în grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 specii de mamifere din fauna întregii țări, peste 40% trăiesc și în masivul Piatra Craiului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite