Ce s-a întâmplat cu preoţii din Suceava care s-au visat primari, dar n-au primit destule voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese, care au candidat la alegerile din 5 iunie 2016, s-au reîntors la hainele preoţeşti. FOTO Facebook/www.suceavanews.ro
Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese, care au candidat la alegerile din 5 iunie 2016, s-au reîntors la hainele preoţeşti. FOTO Facebook/www.suceavanews.ro

Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese, cei care au candidat din partea PNL la primăriile din Fălticeni şi Dorna Candrenilor, s-au reîntors printre enoriaşi, deşi reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor precizau înainte de alegeri că decizia lor de a-şi încerca norocul în politică nu reprezintă o „autosuspendare”, ci retragerea din preoţie.

Preoţii din judeţul Suceava care s-au visat primari la începutul acestei veri s-au întors în mijlocul enoriaşilor. În luna februarie a acestui an, preotul Liviu Mihăilă de la biserica Sfântul Ierarh Nicolae din satul Hreaţca, a depus o cerere de retragere din preoţie, pentru a putea candidat din partea PNL la Primăria municipiului Fălticeni, devenind ulterior preşedinte al Organizaţiei municipale Fălticeni.

Patriarhia Română le-a interzis preoţilor să candideze la funcţia de primar, însă chiar şi aşa, două feţe bisericeşti din judeţul Suceava, preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese, au renunţat la preoţie pentru a putea candida din partea PNL la alegerile locale de la 5 iunie 2016.

Secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cornel Oprişan, a refuzat să comenteze aceste retrageri din preoţie a unor feţe bisericeşti pentru a putea să candideze la funcţia de primar, însă a declarat la acea vreme că: „atât timp cât ei încalcă anumite lucruri, se merge conform statutului”.

Declaraţia secretarului eparhial Cornel Oprişan, privind modul în care cele două feţe bisericeşti „şi-au luat liber”, pentru a-şi încerca norocul în politică nu prea seamăna a „autosuspendare”, ci a retragere din preoţie.

După ce nu a reuşit să obţină nici 10% din voturile fălticenenilor la alegerile din 5 iunie 2016, preotul Liviu Mihăilă şi-a dat demisia din PNL, aventura sa în politică terminându-se după mai puţin de cinci luni de activitate.

Acesta a depus o cerere la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor prin care solicita să-i fie acceptată revenirea în activitatea parohială, cererea sa fiind aprobată de ÎPS Pimen. Astfel, preotul Liviu Mihăilă s-a întors printre enoriaşii bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Hreaţca, aflată la 12 kilometri de municipiul Fălticeni.

„M-am reîntors la ceea ce m-am pregătit. Nu are rost însă să mai vorbim despre acest subiect, suntem în Post şi nu cred că mai trebuie să vorbim de rău Biserica Ortodoxă Român”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.

Liviu Mihăilă, în vârstă de 42 de ani, a slujit timp de 15 ani de zile biserica din Hreaţca, o parohie ce numără nu mai puţin de 130 de familii. De asemenea, fostul candidat PNL pentru Primăria Fălticeni este preşedinte al Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, care în ultimii ani a organizat tot felul de evenimente, cum ar fi Festivalul de Folk din Fălticeni sau Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, precum şi preşedinte al organizaţiei judeţene Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

Preotul Sorin Doroftiese şi-a încercat şi el norocul în politică însă fără succes. Acesta a dorit să devină primar al comunei Dorna Candrenilor, însă a fost învins de candidatul PSD, Dănuţ Candrea. Doroftiese este ctitorul bisericii din cărămidă din satul Dealul Floreni, comuna Dorna Candrenilor. Construcţia acestui lăcaş de cult a fost începută în anul 2007, biserica din Dealul Floreni reprezentând una dintre mai frumoase clădiri arhitecturale din bazinul Dornelor. Pe locul unde a fost ridicată această unitate de cult se afla o capelă de cimitir, însă cum spaţiul era foarte mic în comparaţie cu numărul credincioşilor din zonă, preotul Sorin Doroftiese a luat decizia de a construi o nouă biserică.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au refuzat să ofere un punct de vedere cu privire la această situaţie.

Alte ştiri pe această temă:

Popi în politică, chiar şi împotriva Sinodului. Păcatele candidaţilor în sutane care îl lasă pe Dumnezeu pentru fotolii de consilieri şi de primary

Doi preoţi din Suceava renunţă la hainele preoţeşti pentru a candida din partea PNL la alegerile locale din această vară

Preotul Paul Negoiţă părăseşte definitiv administraţia locală: „Sunt dispus să-mi pun în lucrare toată priceperea, dar în calitate de simplu cetăţean“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite