Acuzaţii: „o piesă demnă de muzeu, de valoare istorică extremă“, a dispărut din sinagoga de la Siret şi a ajuns la o casă de licitaţii din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic a depus o plângere penală la Poliţia Siret, semnalând că a fost înlocuit Chivotul Sfânt al sinagogii din Siret cu o replică. Piesa originală, care este placată cu aur, ar fi fost scoasă la vânzare, iar licitaţia va avea loc săptămâna viitoare, în Israel.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a transmis o scrisoare adresată Casei de licitaţii din Israel, prin care cere ca piesa care aparţine atât patrimoniului iudaic, cât şi patrimoniului naţional român, să  nu fie scoasă la vânzare.

FCER-CM a aflat recent că un site din Israel anunţat programarea unei licitaţii pentru vânzarea Aron Kodeş-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

 Aron Kodeş-ul Sinagogii din Siret a fost restaurat în vara anului 2016.

„După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală”, transmite FCER-CM.

În plus, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliţia din localitatea Siret.

„De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei. În funcţie de evoluţia verificărilor, vor fi sesizate şi organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel”, a declarat preşedintele FCER – CM, dr. Aurel Vainer.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru piesa dispărută în condiţii neelucidate din sinagoga de la Siret este de 35.000 de dolari. 

Casa de licitaţii îi informează pe potenţialii clienţi că chivotul este „o piesă demnă de muzeu, de valoare istorică extremă", care datează de la începutul secolului al XIX-lea. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite