VIDEO Primele avioane de tip F-16 cumpărate de România. Dacian Cioloş şi Mihnea Motoc inspectează aeronavele ajunse la Feteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza militară de la Feteşti a fost modernizată pentru ca aerodromul să fie adus la standardele cerute de acest tip de avion, de producţie americană.

Dacian Cioloş, prim-ministrul României, şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, participă vineri, 7 octombrie, la ceremonie de inaugurare a Bazei Militare de la Feteşti, modernizată cu 30 de milioane de euro, şi la o inspecţie a primelor avioane F-16 Fighting Falcon cumpărate de Armata Română din Portugalia.

"Sunt mândru să asist la ceromonia de intrare în serviciu a avioanelor F-16. Este o zi istorica pentru România şi forţele aeriene române. Au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-şi arăta performanţa. România şi-a fixat un nivel de dezvoltare bine conturat. Am adoptat un nou mod de gândire, pornind de la un pragmatism, pornind de la priorităţile bugetare. Avem un important acord politic naţional privind acordarea a 2% din PIB pentru Apărare din 2017. Respectam astfel angajamentul pe care România şi l-a asumat faţă de NATO. Doresc să transmit guvernului Portugaliei sincere aprecieri pentru sprijinul acordat. Consider că această cooperare reprezintă un exemplu de urmat. Este o cooperare care arată şi performanţa spiritului latin. Nu ne putem permite să ignorăm superiorităţile tehnologice. Tocmai de aceea vom achiziţiona a doua escadrilă multirol pentru întărirea apărării aeriene", a declarat Dacian Cioloş, la ceremonia de inaugurare.

Este vorba despre şase avioane comandate încă din anul 2013, din Portugalia, care au ajuns în România pe data de 28 septembrie.

În total, până anul viitor, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale Armatei Române 12 avioane de vânătoare F-16, pentru care România va plăti 628 de milioane de euro. Acestea vor staţiona la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Anul trecut, ţara noastră şi-a exprimat intenţia de a mai cumpăra şi alte aparate de tip F-16.

image

Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52, ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricaţie italienească, C-130 Hercules - de fabricaţie americană.

Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză. Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere.

Până la finalul anului vor mai ajunge în ţară încă trei aeronave, urmând ca în 2017 să ajungă alte trei F-16 care au fost deja cumpărate.

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite