Slobozia: Florian Cioceanu - Columbofilul din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ocupă de creşterea porumbeilor de la vârsta de 11 ani. În crescătoria pe care a amenajat-o în propria curte, are peste 200 de exemplare, cu care participă la competiţii naţionale şi internaţionale.

Florian Cioceanu a moştenit această pasiune de la tatăl său. „Tata avea foarte mulţi porumbei. Dragostea cu care îi îngrijea m-a făcut şi pe mine să îndrăgesc aceste păsări“, spune mândru columbofilul din Ţăndărei. Odată cu trecerea timpului, pasiunea lui pentru aceste păsări a crescut.

Tratament special

Cele peste 200 de exemplare de porumbei pe care le deţine în acest moment sunt din rase recunoscute şi omologate la nivel internaţional. Păsările sunt ţinute în şase adăposturi amenajate în curtea proprie. Lăcaşurile sunt compartimentate şi bine delimitate.

„Într-o parte, ţin masculii, în altă parte, stau puii şi femelele“, spune crescătorul.

Porumbeii sunt trataţi regeşte. Sunt hrăniţi regulat cu vitamine şi minerale şi lăcaşurile în care stau sunt curăţate de câte trei ori pe săptămână. „Trebuie să te ocupi de ei, dacă vrei să ai rezultate la competiţii“, adaugă Florian Ciocanu.

Porumbeii sportivi

Deşi are în crescătorie un număr semnificativ de păsări, doar cu 80 dintre ele participă la competiţii. Şi toate acestea deoarece pregătirea unui porumbel pentru competiţii este foarte costisitoare. Practic, ei au parte de un regim strict de antrenamente, asemănătoare cu cele ale sportivilor de performanţă.

„Porumbeii sunt antrenaţi de mici. Pregătirea pentru competiţii durează câteva ore pe zi. Zborul începe de la distanţe mici de câţiva kilometri şi se prelungeşte odată cu înaintarea în vârstă a păsărilor“, spune Florian.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite