Şcoala de vară de la Scânteia, locul unde copiii s-au jucat de-a reporterii şi de-a actorii. „Îmi e foarte frică să nu fiu părăsit de prieteni“
0Câţiva tineri entuziaşti din Bucureşti, care au poposit pentru al doilea an în comuna Scânteia (Ialomiţa), i-au transformat pe copiii din localitate în mici actori şi reporteri. Şcoala de Vară, cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a adus fericire în sufletele micuţilor care au pus în scenă primul spectacol de teatru făcut în totalitate de ei şi au creat primul ziar al comunei.
Asociaţia InCap a petrecut zece zile în localitatea Scânteia, judeţul Ialomiţa, în perioada 11-21 iulie, comuna în care 95% dintre locuitorii adulţi nu sunt încadraţi pe piaţa oficială a muncii. Scopul acţiunii a fost acela de a oferi copiilor din localitate şansa să trăiască experianţe care să le stimuleze creativitatea şi să le deschidă orizontul cultural. Acest lucru a fost posibil datorită unor tineri actori şi regizori de la Bucureşti s-au decis să facă ceva pentru copiii de la ţară.
Andreea Lăcătuş a strâns o gaşcă în care i-a luat pe Minodora Broscoi, Simona Constantin, Georgiana Surugiu, Eduard Burghelea, Simona Moisescu, Alex Beteringhe, Alina Păduraru şi Tudor Popa şi au ajuns în comuna ialomiţeană Scânteia, o comună ca oricare altele din Câmpia Bărăganului.
Acolo au desfăşurat proiectul „Prezent! Explorativ- Şcoală de vară“. Au transformat căminul cultural şi şcoala din comuna ialomiţeană Scânteia, în săli de repetiţii sau de cinema, în redacţie, în spaţiu de atelier de dezvoltare personală. Scopul lor a fost ca, la finalul celor zece zile, copiii care au participat să se poată mândri cu primul spectacol de teatru şi cu primul ziar făcut în totalitate de ei.
Ziarul „Scânteia“ din Scânteia
Primul curs a fost cel de jurnalism. Aproape 20 de copii între 8 şi 14 ani au ascultat cu atenţie ce este interviul jurnalistic şi cum se numeşte omul care pune întrebările. Vor şi ei să fie reporteri. După pregătirea teoretică, micuţii au ieşi din clasa unde se ţinea cursul şi au plecat pe străzile comunei, cu câte o cameră de filmat, în mână, şi au oprit oamenii pe stradă: „Bună ziua, aţi vrea să îmi răspundeţi la câteva întrebări pentru ziarul Scânteia?“.
Nu a existat niciun refuz la solicitarea lor, iar temele abordate au cuprins o tematică extrem de variată: de la ce este fericirea la cum era copilăria celor intervievaţi sau ce ar trebui schimbat în Scânteiapentru ca viaţa să fie mai bună.
A doua parte a proiectului a reprezentat-o punerea în scenă a unei piese de teatru, bazată pe ideile lor, care a fost prezentată publicului din localitate la Casa de Cultură.
Copii care cresc singuri
„Aproape zece milioane de români trăiesc în străinătate. În orice sat sau comună ai ajunge în România, o să găseşti copii care cresc singuri, în grija bunicilor şi care se pierd. Pentru noi a fost doar o întâmplare să ajungem în Scînteia şi să-i găsim aici pe aceşti copii din statistici, dar am văzut cât de multă nevoie au ei de un context unde să poată veni să participe la activităţi culturale. Să poată vedea filme, să îl întrebe pe un regizor tot ce le trece prin minte şi să discute pentru prima oară cu doi psihologi veniţi să le ţină un atelier de terapie prin teatru. Unde aţi mai auzit un copil de 11 ani care să spună, sincer, cu voce tare, în faţa tuturor colegilor lui:
«Îmi e foarte frică să nu fiu părăsit de prieteni». O astfel de şcoală de vară nu numai că îi face să se simtă mai liberi, dar îi ajută să descopere în ei calităţi pe care nimeni nu i-a ajutat vreodată să le vadă. Iar curajul e, poate, cea mai important“”, spune Alina Păduraru, jurnalist. Iniţiatoarea acestui proiect, Andreea Lăcătuş, o completează: „Cât de grozav ar fi ca acest model să fie scalat şi transformat într-o retea de artişti, care să organizeze proiecte culturale în mai multe comunităţi rurale, din toată ţara? În felul acesta, am avea toţi de câştigat“.
„După ce am văzut aici, mi-aş dori foarte mult să mă fac actor“ sau „Când o să fiu mare, poate o să mă fac şi eu reporter“ spun copiii care au participat la Şcoala de vară unde au aflat pentru prima oară ce presupun aceste două meserii. Au mai aflat şi cum se face un documentar, de la regizorul Alexandru Mavrodineanu, care le-a povestit despre documentarul lui „Caisă“. Au aflat şi cum e la o Facultate de Film de la Denisse Conn Tubacu, regizoare de scurt-metraje, au învăţat să mânuiască păpuşile din spectacolul „Păcală“, regizat de Ion Tudorache şi au aflat cum se proiectau filmele cu mult înainte ca ei să se nască de la directorul de imagine Ema Bolintiru.
Continuarea proiectului „Prezent! în Scânteia“
Şcoala de vară a venit în completarea proiectului „Prezent! în Scânteia“, care s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2018 şi în care Asociaţia InCap şi-a propus să revitalizeze căminul cultural din această localitate. Aici, copiilor li s-a oferit pentru prima oară ocazia să participe la evenimente educative, să vadă un spectacol de teatru sau să interacţioneze cu actori, regizori şi autori de cărţi.
S-a sperat astfel ca acest proiect proiect pilot să fie un model şi pentru alte evenimente similare care vor avea loc în mai multe sate şi comune ale României. Astfel, în lunile septembrie şi octombrie 2018 s-au desfăşurat ateliere educaţionale, proiecţii de film, spectacole de teatru şi lecturi publice urmate de discuţii pe teme de interes comun, scopul proiectului fiind să aducă oamenii împreună şi să transforme Căminul Cultural într-un spaţiu viu, în care toţi membrii comunităţii sunt bineveniţi.