FOTO „Drumul Morţii” din Bărăgan, sursa de inspiraţie a drumului fatidic din filmul „Poziţia Copilului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul rutier care constituie intriga filmului „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer şi premiat cu „Ursul de Aur” la Berlin, se petrece pe o şosea din Bărăgan. Drumul nu a fost ales la întâmplare. Această şosea este cunoscută drept „Drumul Morţii“.

Călătorie pe „Drumul Morţii“

Porţiunea de şosea pe care se petrece accidentul din capodopera cinematografică a regizorului Călin Peter Netzer are o distanţă de 10 kilometri şi este practic o bucată din Drumul Naţional 2A.

Atât în film, cât şi în realitate ea face legătura între municipiul Slobozia, reşedinţa judeţului Ialomiţa, şi localitatea Bucu.

Din toate timpurile, această porţiune de şosea a fost locul unde s-au petrecut cele mai grave accidente de cirulaţie. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, în urma tragediilor petrecute pe acest drum.  

Mărturie stau cele peste 20 de cruci, ridicate în memoria morţilor care au sfârşit pe caldarâmul de bitum.  Totuşi parcurgând drumul, nimic nu pare a anunţa vreun pericol.

Şoseaua desparte o pădure este curată, fără gropi sau denivelări şi marcată corespunzător. Nimic nu dă de bănuit că moartea stă la pândă. Nici chiar poliţiştii Serviciului Rutier nu-şi pot explica cum este posibil ca aici să se petreacă cele mai multe accidente rutiere.

„Este greu de explicat cum se pot produce accidente aici. Şoferii circulă cu maxim 80 de kilometri la oră, au cale întinsă, nu sînt curbe... Este adevărat că pe acest drum s-au petrecut cele mai mari drame“ susţin la unison oamenii în uniformă.
 

Şoseaua care a luat 15 de vieţi într-o secundă

Pe acelaşi drum, în data de 29 noiembrie 2005, s-a petrecut şi cea mai mare tragedie rutieră din Ialomiţa.

Un microbuz în care se aflau 25 de muncitoare a părăsit, în mod inexplicabil, partea carosabilă şi s-a izbit de un copac. 15 persoane şi-au pierdut viaţa în acest cumplit accident.

Monumentul dedicat memoriei acestor victime este străjuit de cinci cruci de fier, la căpătîiul cărora, în semn de omagiu, au fost aduse recent coroane de flori şi candele.

„Drumul morţii“ l-a trimis la cer şi pe tînărul Mădălin Marcu. În octombrie 2003, la vîrsta de doar 19 ani, tînărul şi-a pierdut viaţa după ce încărcătura unui tir care transporta fier vechi s-a răsturnat peste maşina pe care o conducea.

Alături de el se aflau şi cîteva persoane din Ţăndărei, pe care le luase la ocazie. Iar şirul victimelor care şi-au găsit sfârşitul aici continuă…
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite