Femeia rătăcită printre ruinele fabricii la care a lucrat toată viaţa. „Mi-a venit greu să mă rup de aceste locuri“
0O femeie din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, fostă angajată a fabricii care producea cărămidă, în prezent demolată, trăieşte printre ruinele fostului colos industrial.
Ruinele fostei fabrici de cărămidă din Ţăndărei se zăresc de la capătul şoselei care duce spre Constanţa. Cele câteva ziduri care au mai rămas în picioare în urma demolării amintesc de ceea ce a fost în trecut colosul industrial al prăfuitului oraş din Bărăgan care, înainte de 1989, producea şi exporta cărămidă arsă în întreg spaţiul sovietic.
Aici a lucrat vreme de 30 de ani şi Luminiţa Nădrag, verificând, alături de alte muncitoare, cărămida care părăsea liniile de producţie. Potrivit legilor de atunci, femeia a primit de la conducerea unităţii un spaţiu locativ în cele două blocuri de nefamilişti ridicate chiar în curtea fabricii.
Sinistrata dintre ruine
Timpul a trecut, fabrica şi-a sistat progresiv producţia, până când s-a închis de tot. Cu toate acestea, Luminiţa Nădrag a rămas în spaţiul lacustru pe care l-a primit în blocul de nefamilişti.

Tot aici locuieşte şi astăzi, la mai bine de 6 ani de când fabrica nu mai funcţionează şi a fost demolată. Ca să-i ţină de urât în zilele negre, femeia l-a adăpostit lângă ea pe Mihai Olaru, care i-a devenit între timp concubin.
„Mi-a venit greu să mă rup de aceste locuri. Aici mi-am trăit toată viaţa şi am decis să rămân la blocul fabricii. Am încercat să facem demersuri la autorităţi să ne dea altă casă, dar s-a promis şi nimic mai mult”, susţine femeia.
Electricitatea, un lux
Blocul în care Luminiţa Nădrag locuieşte împreună cu concubinul ei se prăvăleşte pe zi ce trece. Spaţiul pe care ei îl împart se află la etajul 1 al imobilului degradat.

Ca să nu fie cuprinşi de ploaie, au învelit geamurile cu celofan şi tot cu celofan au acoperit şi tavanul ca ploaia să nu pătrundă în casă.
Mai mult, casa nu este racordată la reţeaua de apă curentă sau electricitate, iar pentru necesităţile fiziologice, oamenii au legat o ţeavă care se scurge într-o canalizare de la subsolul blocului.
„Când miroase prea tare, aruncăm cu var în groapa de la subsol. Altă soluţie nu avem. Aşa trăim noi. Am vrea să fim ajutaţi pentru că avem mare nevoie”, susţine Mihai Olaru.
Declinul fabricii de cărămidă
Ca multe alte obiective industriale, fabrica de cărămidă din Ţăndărei şi-a început declinul după 1990, în timpul privatizării. Ea a fost preluată de societatea prahoveană Soceram SRL care, ulterior, a dat-o spre închiriere firmei Ceram Material Construct, firmă pe care o deţinea Constantin Lupu, fostul administrator al fabricii de cărămidă.

După ce a exploatat-o, fără a-i moderniza liniile de producţie, Constantin Lupu denunţă contractul de închiriere. El a fost implicat într-o anchetă penală, fiind acuzat de reprezentanţii Soceram SRL de gestiune frauduloasă.
Concret, acesta ar fi creat prejudicii de peste 500 mii de euro. Din păcate însă cercetările s-au închis la doar un an de la debutul anchetei, procurorii concluzionând faptul că termenul prin care puteau fi sesizaţi a expirat.