Eşecul numit coplată. Doar 8400 de lei au strâns spitalele ialomiţene prin sistemul implementat de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coplata, introdusă de Ministerul Sănătăţii pentru susţinerea financiară a spitalelor este un eşec total. Într-un an de la implementare, în Ialomiţa, cele patru unităţi medicale au reuşit să adune la buget prin acest program guvernamental doar 8400 de lei.


Ministerul Sănătăţii aprobă, spitalele suferă


În urmă cu un an, Ministerul Sănătăţii implementa un nou sistem de susţinere financiară a spitalelor din România. pe bază de coplată.

Programul presupunea ca pacienţii care beneficiază de servicii medicale în cadrul unei unităţi medicale să cotizeze cu sume cuprinse între 5 şi 10 lei pentru îngrijirile de care au beneficiat.

Cuantumul taxei a fost stabilit de fiecare unitate medicală în parte. Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa, toate cele patru unităţi spitaliceşti, respectiv Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Feteşti, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi Spitalul Municipal Urziceni au decis să aplice valoarea maximă a punctului de cotizaţie.

Potrivit actelor normative, coplata era aplicată doar unor anumite categorii de persoane. Erau scutiţi de la cotizaţie bătrînii cu pensii mici, copiii, bolnavii cronici sau persoanele cu venituri de cel mult 450 de lei pe lună.

La un an de zile de la implementarea acestui program, spitalele ialomiţene trag linie şi constată faptul că banii pe care i-au încasat prin coplată sunt extrem  de puţini. Mai exact vorbim despre suma de 8400 de lei în tot judeţul.

Cei mai puţini cotizanţi există la Feteşti

Cele mai mici încasări la buget prin sistemul de coplată au fost sesizate la Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Feteşti. Într-un an de zile de la implementarea programului, unitatea medicală a reuşit să strîngă doar 300 de lei, de la un număr de 30 de pacienţi.

«Nu îmi dau seama cum a fost făcut programul acesta, dar clar nu pentru a ajuta spitalele. Păi, majoritatea pacienţilor pe care îi tratăm nu se încadrează în criterii pentru a cotiza. Este o bătaie de cap în plus care nu ne trebuia. Trebuie să semnăm o grămadă de hîrtii care nu îşi au rostul» ne-a declarat Nicolae Dugală, directorul Spitalului Municipal     „Anghel Saligny” din Feteşti. Spitalul Municipal Urziceni a reuşit să strîngă din cotizaţiile celor 185 de pacienţi, într-un an de zile, doar 1850 de lei, iar la Slobozia media a fost de 4000 de lei pe an.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite