Cum au confiscat comuniştii simbolul Crăciunului: Moş Gerilă, bătrânelul sovietic care aducea cadouri copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importat din Rusia sovietică, Moş Gerilă a adus copiilor din România cadouri în toată perioada comunistă. Bătrânelul simpatic reprezenta, de fapt, un substitut pentru Moş Crăciun, adevăratul simbol al Crăciunului.

Relaţia regimului comunist din România cu Biserica Ortodoxă a fost una deloc prietenoasă. Tocmai de aceea, prin preluarea puterii, comuniştii au încercat să şteargă din mentalul colectiv nevoia de credinţă şi importanţa sărbătorilor creştine. 

Crăciunul, confiscat de comunişti 

Atitudinea potrivnică faţă de sărbătorile creştine s-a resimţit cel mai puternic în cazul Crăciunului. Practic, comuniştii au confiscat Crăciunul făcându-l să dispară din calendar. Aşa se face că zilele de 25 şi 26 decembrie, în care creştinii din toată lumea sărbătoresc naşterea Mântuitorului Isus Hristos, au fost declarate zile obişnuite de muncă.

mos gerila

Sursa foto: ingerisidemoni.ro/blog

Românii care au trăit în comunism îşi aduc şi acum aminte de zilele de Crăciun petrecute la serviciu. „Era o zi ca oricare alta. Veneam la muncă şi făceam treburile pe care le aveam de făcut. Nu aveai voie să te gândeşti că există Crăciun” explică Ecaterina Toma, fostă angajată a filaturii din Slobozia. 

Mai mult decât atât, comuniştii au reuşit să-l şteargă din mentalul colectiv pe Moş Crăciun,  simbol al Crăciunului. El a fost înlocuit cu Moş Gerilă, bătrânelul care aducea copiilor cadouri doar copiilor din spaţiul sovietic.

Dacă Moş Crăciunul creştin aducea cadouri pe data de 24 decembrie, în noaptea de Ajun, Moş Gerilă venea cu sacul încărcat cu daruri, câteva zile mai târziu. El lăsa cadourile sub bradul împodobit, în Ajunul Anului Nou, mai exact pe în noaptea de 30 spre 31 decembrie. 

image

De asemenea, au fost înlocuite sintagme precum „sărbătoarea Crăciunului” cu „sărbători de iarnă”, iar „bradul de Crăciun” a devenit „pomul de iarnă”. 

Legenda lui Moş Gerilă 

Personajul pe care comuniştii l-au folosit pentru a-l înlocui pe Moş Crăciun, Moş Gerilă, a apărut în regiunea Vologda, din Nordul Rusiei. El este pentru prima dată menţionat într-un basm popular rusesc, sub numele de „Ded Maroz”, care în traducere înseamnă Moş Gerilă. 

El era în realitate văzut ca un zeu rusesc al zăpezii, care trăia într-un îndepărtat ţinut al gheţurilor. Purta în mână un toiag cu ajutorul căruia transforma totul în gheaţă şi zăpadă. Cu toate acestea, Ded Maroz era foarte bun cu copiii, oferindu-le daruri tuturor celor care erau cuminţi şi ascultători. 

Citiţi şi:

Crăciunul în Familia Regală a României. „De la Nürnberg se aduceau podoabele pentru pom. Erau cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată“

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite