Conacul Bolomey, loc de petreceri rafinate în secolul XX, stă acum să cadă. Ce se va întâmpla cu monumentul superb din inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul din inima Bărăganului stă să cadă FOTO Adevărul
Conacul din inima Bărăganului stă să cadă FOTO Adevărul

Un conac faimos unde chefuia protipendada bucureşteană din secolul XX, lăsat în paragină de autorităţile locale, va renaşte cu bani europeni. Şapte ani va dura modernizare uneia dintre cele mai frumoase clădiri din inima Bărăganului.

Valoarea proiectului, finanţat în proporţie de 98% din fonduri europene, se ridică la 22 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea conacului Bolomey de la Cosâmbeşti, alături de liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia.

«Suntem într-un moment de satisfacţie. O satisfacţie de etapă pentru că, după ce semnăm acest contract, vom avea celelalte etape de parcurs, etape importante. (...) Realizarea proiectului tehnic, licitaţiile, contractarea constructorului, auditul... (...) Deci mai avem foarte, foarte mult de lucru», a declarat Victor Moraru înainte de semnarea documentelor. Valoarea acestei investiţii se ridică la 22 m,ilioane de lei şi va fi asigurată în proporţie de 98% din fonduri europene. Conform autorităţilor, implementarea acestui proiect va dura 7 ani, dat fiind «procesul dificil de restaurare a construcţiei». Ulterior, Conacul Bolomey va intra în circuitul cultural, autorităţile judeţene intenţionând să îl transforme într-un obiectiv turistic. 

Stare avansată de degradare

Iniţiativa reabilitării Conacului Bolomey este veche de peste 20 de ani, iar clădirea se află într-o stare avansată de degradare.

Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, şi Liviu Gabriel Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, au semnat vineri, 22 februarie, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea monumentului istoric şi de arhitectură Conacul Bolomey” prin intermediul căruia Consiliul Judeţean Ialomiţa, în calitate de beneficiar, a accesat fonduri de aproape 22 de milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR. Astfel, din cele 22 de milioane de lei, la cât se ridică valoarea totală eligibilă a proiectului, aproape 18 milioane de lei reprezintă alocarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 2,8 milioane de lei provin de la bugetul de stat şi peste 430 de mii de lei constituie cofinanţarea beneficiarului.

Transformat în centru cultural

Prin acest proiect, ce are o perioadă de implementare de 84 de luni (6 iunie 2016 – 31 mai 2023), Consiliul Judeţean Ialomiţa îşi propune să stimuleze dezvoltarea locală şi să valorifice patrimoniul cultural prin reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic a monumentului istoric şi de arhitectură din localitatea Cosâmbeşti. Pentru realizarea acestui obiectiv, vor fi efectuate lucrări de reabilitare asupra conacului Bolomey şi va fi amenajat parcul aferent ansamblului. Recunoscut pentru seratele artistice ce atrăgeau prestigioşi scriitori şi intelectuali ai epocii interbelice, Conacul Bolomey va deveni un centru cultural ce va dezvolta turismul şi activităţile conexe în zonă, administraţia judeţeană preconizând o creştere cu 4.000 de persoane a numărului de vizitatori.

Proiecte de 250 de milioane de lei

Până la acest moment, în regiunea Sud Muntenia au fost depuse 1.121 de proiecte (ce includ şi apelurile SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 7 miliarde de lei. În cadrul apelurilor de proiecte dedicate SUERD, la nivelul judeţului Ialomiţa au fost înregistrate 12 aplicaţii finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 a căror alocarea nerambursabilă din FEDR este de aproape 250 de milioane de lei.

Opulenţă la superlativ

Conacul Bolomey a fost construit inima Bărăganului, în localitatea Cosâmbeşti. Proprietarul domeniului, boierul de origine elveţiană Constantin Bolomey era unul dintre cei mai opulenţi boieri din zonă. Numele său şi al moşiei au fost învăluite în numeroase legende 

Conacul de la Cosâmbeşti a aparţinut în realitate familiei Gheţu. Aceşti moşieri ridică pe domeniul pe care îl aveau în mica aşezare rurală din Bărăgan un impunător conac, cu ajutorul unor specialişti în arhitectură din Italia.

Domeniul intră în proprietatea familiei boierului elveţian Bolomey abia în anul 1932, atunci când aceştia în cumpără cu banii jos de la boierul Gheţu. Încă de la încheierea tranzacţiei, personalitatea boierului Bolomey a creat numeroase legende locale. La momentul respectiv s-ar fi vorbit de faptul că el a plătit pentru domeniu 10 căruţe încărcate cu galbeni.

Legendele unui conac

În timp, legendele legate de opulenţa noului moşier de la Cosâmbeşti au început să se intensifice. Cea mai interesantă dintre acestea se referă la faptul că boierul Bolomey ţinea în pivniţele conacului sechestrate fete tinere, pentru satisfacerea poftelor trupeşti ale sale şi ale musafirilor care treceau pragul moşiei sale.

În anii interbelici, conacul Bolomey din Bărăgan era un adevărat loc de petrecere al protipendadei bucureştene. Nobili, scriitori şi intelectuali ai secolului XX participau la petrecerile rafinate care se desfăşurau aici.

Meniul era bogat, iar distracţia dura câte trei zile şi trei nopţi. Ani de-a rândul, conacul a fost locul seratelor muzicale, cunoscută fiind pasiunea soţiei boierului Bolomey pentru muzică.

Mai mult, sătenii acelor vremuri vorbeau şi despre faptul că boierul Bolomey şi-a îmbrăcat acoperişul conacului cu bănuţi de aur, pentru ca acesta să strălucească de la mare distanţă şi să poată fi recunoscut de cei care tranzitau zona.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite