Cele mai frumoase lacuri antropice din România. Acumulările construite de om, transformate în monumente naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul şi lacul Vidraru FOTO: adevarul.ro
Barajul şi lacul Vidraru FOTO: adevarul.ro

Lacurile antropice reprezintă acele întinderi de apă, amenajate de om pentru diverse scopuri, precum obţinerea de energie electrică sau alimentarea cu apă a oraşelor. În România, unele dintre aceste întinderi de apă sunt cu adevărat deosebite, creând în jurul lor peisaje inedite.

Potrivit datelor statistice, în România există la momentul de faţă aproximativ 3.000 de lacuri de acumulare şi 250 de baraje impunătoare. Cele mai multe dintre ele au fost construite în perioada regimului comunist din diverse scopuri.

Multe dintre aceste ape au fost amenajate cu scopul de a ajuta la producerea de energie electrică pentru hidrocentrale sau pentru alimentarea cu apă a oraşelor în jurul cărora au fost realizate. 

Dincolo de utilitatea publică ce le-a fost conferită acestor întinderi de apă, unele dintre apele artificiale de pe teritoriul ţării noastre creează peisaje cu adevărat inedite, care trebuie vizitate de orice temerar. 

1. Lacul Vidraru 

Lacul Vidraru din judeţul Argeş este un lac de acumulare realizat de comunişti în anul 1965. Scopul pentru care a fost creat a vizat producţia de energie electrică, irigaţii şi prevenirea inundaţiilor. 

Întinderea de apă este situată între Munţii Frunţii şi Masivul Ghiţu, adunând apele râurilor Capra şi Buda şi a câtorva dintre afluenţii acestora.

image

Dincolo de utilitate, lacul Vidraru şi barajul cu acelaşi nume oferă privitorilor un peisaj mirific. Mai mult, lacul Vidraru este cel mai adânc lac din România. Adâncimea maximă a apei este de 155 m lângă barajul curbat, înalt de 166 de metri. 

2. Lacul Bolboci – Marea din Bucegi

 Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasata pe râul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 m, ceea ce îi confera titlul de barajul situat la cea mai înalta cotă din ţară. Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa, la altitudinea de 1438 m, în amonte de Cheile Zănoagei.

Lacuri Romania

Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte. 

3. Lacul Albastru 

În zona nord-vestică a oraşului Baia Sprie, judeţul Maramureş, există lacul Albastru. Întinderea de apă s-a format în urma unei intervenţii antropice, mai exact din cauza unui accident produs la una din galeriile de exploatare minieră a filonului Domnişoara în anii 1919 – 1922.

Lacuri Romania

Întinderea de apă se află la o altitudine de 500 de metri şi iese în evidenţă datorită faptului că apa îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină. 

4. Lacul Bicaz

 

Zona Cheile Bicazului din judeţul Neamţ reprezintă un punct de atracţie turistică important din România, pentru cei care iubesc natura. Barajul Bicaz şi lacul cu acelaşi nume au fost construite între 1950 şi 1960, cu ajutorul a 15.000 de oameni, printre care s-au numărat şi deţinuţi politici.

sda

Efectele realizării obiectivului au fost devastatoare, în sensul că pentru amenajarea lacului şi barajului a fost nevoie de distrugerea a 22 de sate şi strămutarea în alte zone ale judeţului Neamţ a peste 18.000 de oameni. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite