Alocaţie da, şcoală ba. Copiii romi din Ialomiţa, departe de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Integrarea socială a copiilor de etnie romă din Ialomiţa bate pasul pe loc. O serie de date statistice arată faptul că aceşti copii nu sunt integraţi în sistemul de educaţie de masă, iar cei care vin la şcoală sunt motivaţi de banii pentru alocaţie. Migrarea alături de părinţi peste graniţele ţării este principala cauză are îi ţine pe romiii de vârstă şcolară din Ialomiţa departe de educaţie.

Şcolarizarea romilor, problemă funcţională

Potrivit ultimului recensământ, în judeţul Ialomiţa există un număr total de 15612 cetăţeni de etnie romă. Dintre aceştia, la fiecare început de septembrie, puţin peste 2000 se înscriu într-o formă de învăţământ.

Aproape de vacanţa mare, doar jumătate dintre ei ajung să promoveze efectiv clasa. De exemplu, în anul şcolar trecut, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ialomiţa, s-au înscris la şcoală, în clasa pregătitoare, gimnaziu, liceu şi învăţămînt profesional 2219 elevi romi.

Dintre aceştia au reuşit să promoveze anul şcolar doar 1411 elevi. Motivul este abandonul şcolar înregistrat în rândurile copiilor care provin din această comunitate.

„În cele mai multe cazuri, abandonul şcolar este cauzat de migraţia părinţilor. Practic, adulţii pleacă în străinătate şi îşi iau copiii după ei. Astfel, copiii renunţă la educaţie pentru a fi alături de părinţii lor” oferă o explicaţie a numărului scăzut de elevi romi care frecventează şcoala, Ileana Condruţ, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ialomiţa.

Iar eforturile pe care le depun cadrele didactice pentru a-i atrage către clase pe copiii romi sunt imense. Multe dintre cadrele didactice merg în comunităţile de romi şi discută cu părinţii sau rudele elevilor pentru a-i convinge să-şi lase copiii să vină la şcoală.


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite