Tichetele pentru bugetari au scumpit vacanţele. „Mulţi doar aşa îşi permit să plece. Dar ce facem cu cei din privat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţele pe litoralul românesc şi le permit mai mult bugetarii FOTO: M.I.
Vacanţele pe litoralul românesc şi le permit mai mult bugetarii FOTO: M.I.

Posibilitatea anulării tichetelor de vacanţă pentru bugetari, din 2022, a creat îngrijorare pe piaţa tranzacţionării vacanţelor. „Adevărul” a stat de vorbă atât cu reprezentanţi ai unor agenţii de turism, cât şi cu beneficiari ai tichetelor.

Vacanţele plătite cu tichete acordate de stat angajaţilor din sectorul bugetar au scos la liman, chiar şi în anul pandemic, industria ospitalităţii, aşa că zvonul că din 2022 acestea ar putea fi tăiate a creat mari temeri. Mii de bugetari ar rămâne fără cele câteva zile de relaxare pe an, spun reprezentanţii agenţiilor de turism, chiar dacă, tot aceştia, sunt de părere că tot tichetele de vacanţă care nu pot fi folosite decât în România au dus şi la creşteri nejustificate ale serviciilor.

„Pe litoral chiar s-ar cunoaşte (anularea acordării tichetelor de vacanţă pentru bugetari). Eu consider că aglomeraţia din ultimii ani, de pe litoralul românesc, a fost datorată şi tichetelor de vacanţă. (...) Chiar sunt oameni care nu şi-ar mai permite vacanţa. Sunt oameni care se duc trei zile, două zile, nu te duci o vacanţă, pentru că nu-şi permit. Am avut clienţi care s-au dus doar datorită tichetelor. Sunt dispuşi să plătească diferenţe mici peste, foarte mici. Sunt mulţi care aleg strict de valoarea tichetelor sau sunt dispuşi să mai pună cel mult 200-300 lei peste“, spune Mihaela Andrei Ciubotaru, reprezentanta unei agenţii de voiaj.

Ea a explicat că aceste tichete au ţinut pe linia de plutire o seamă de afaceri mai mari sau mai mici, pensiuni şi hoteluri. Multe dintre acestea nu au relaţionat direct cu clienţii. „Problema pensiunilor mici este că nu acceptă tichete de vacanţă, nu şi-au permis timpul de aşteptare până la decontarea banilor. Iar aici au intervenit agenţiile, au încasat voucherele, au plătit ele la pensiuni, în avans, în general, şi asta i-a cam ţinut pe toţi pe linia de plutire“, spune Mihaela Andrei-Ciubotaru. Lucrurile s-au schimbat odată cu formatul electronic. Ce nu s-a schimbat, însă, iar acest lucru îl acuză şi clienţii care nu beneficiază de un astfel de avantaj, este faptul că preţurile continuă să crească, artificial, cred clienţii.

„Eu zic că a fost un lucru bun acordarea acestor tichete, pentru toată lumea, şi pentru noi şi pentru unităţile de cazare din România. A, că au fost nesimţiţi şi dintr-odată un sejur nu mai costa cât costă şi depăşea mult valoarea tichetelor, da, s-a întâmplat. Nu-ţi convine să plăteşti la preţurile alea fără tichete“, spune liderul unui sindicat dintr-o instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii.

Bugetarii cu lefuri mari, în schimb, şi-au permis, datorită tichetelor, chiar două vacanţe. Aceştia au preferat, spune reprezentanta agenţiei de turism, vacanţa la munte plătită cu tichete şi vacanţa pe litoral în străinătate, alegerea ţinând cont de calitatea serviciilor şi de raportul calitate-preţ.

„Fiind tichetele, se acceptă orice tarife, orice condiţii, şi se duce oricine. Cel care se duce-n Bulgaria, se duce şi cu tichete şi fără. Chiar dacă are tichete, el tot se duce. Cu tichetele în general se duce la munte. Cel care se duce la munte pe tichete, se duce să le cheltuie şi să se simtă bine, dar nu se duce vara la noi la mare, se duce la mare în străinătate. Sunt două categorii diferite de oameni. Iar hotelierii de la noi de la mare, dacă n-ar fi tichetele, ar muri de foame“, mai spun tour-operatorii.

„Poate în 2022 vor creşte veniturile bugetarilor şi nu va mai fi nevoie de tichete“

Printre cei mai numeroşi beneficiari ai tichetelor de vacanţă sunt profesorii, o categorie care aştepta creşteri salariale încă din luna septembrie a acestui an, dar a fost sărită. Nici 1 ianuarie 2021 nu le aduce veşti bune, iar zvonul că din 2022 nici tichete de vacanţă nu vor mai avea a creat nemulţumire. Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu, spune că nu a regăsit în niciun act normativ sau proiect legislativ o asemenea prevedere privind anularea tichetelor de vacanţă, totul rămânând la nivel de zvon.

Certitudine este însă că valabilitatea tichetelor din 2019 şi 2020 s-a prelungit până la finele anului următor.

„Valoarea, de 1.450 lei, a rămas aceeaşi. Anterior, printr-o hotărâre de guvern, s-a prelungit valabilitatea. N-am găsit respectiva prevedere (privind anularea acordării tichetelor din 2022) şi ţinând cont că ar fi o veste rea, nu mă pot pronunţa. S-a vehiculat această idee, această informaţie, dar atât. Poate din 2022 salariile vor creşte atât de mult încât salariaţii din sectorul bugetar vor avea suficiente resurse financiare să-şi rezolve problemele de vacanţă fără tichete“, a declarat prof. Barbu.

Sunt şi bugetari care s-ar împăca până şi cu gândul că nu vor mai primi aceste drepturi. „Având în vedere situaţia generală, eu nu m-aş plânge de nimic. Sunt cu picioarele pe pământ, mă uit şi-n jurul meu, mă uit şi-n afară, nu merg lucrurile, ce pretenţii să mai avem. Dacă se taie temporar, nu e o pierdere foarte mare, din punctul meu de vedere, pentru că noi nu le-am folosit nici pe cele de anul acesta. Nu s-ar pune problema să nu mai mergem. Noi am fi mers oricum, pentru copii am fi mers. Vacanţele le facem, şi probabil că şi anul acesta, cu cheltuieli minime, le vom face. Din punctul meu de vedere, nu asta e problema, cert este că erau un stimulent, în sensul că te obliga să pleci, iar odată ce plecai, cheltuielile creşteau“, spune profesorul Aurel Dascălu.

Nemulţumiţi rămân, în schimb, lucrătorii din mediul privat care nu se bucură de astfel de privilegii şi care, mai mult, se simt victime ale creşterilor de tarife pe fondul acordării acestui tip de ajutor pentru turismul românesc. „Ar cam trebui să le bage şi la privat, pentru că e discriminare pe faţă, în condiţiile în care PIB-ul e produs la privat, statul doar consumă. Sunt firme private care acordă prime de vacanţă angajaţilor, dar oamenii ăia pot pleca unde vor ei, nu-i condiţionează nimeni să meargă la Eforie Nord, că acolo îi ajung banii. Însă ce te faci cu cei care nu au astfel de drepturi?“, mai spun reprezentanţii firmelor de turism, care dau cel mai recent exemplu de creştere ireală de preţuri, iar asta şi pe fondul plăţii cu tichetele de vacanţă.

„Problema revelioanelor. Un revelion la munte, la Poiana Braşov, costa 1.200-1.700 euro de persoană, 4 nopţi, cu demi pensiune. La banii ăştia, te duci o întreagă familie în Dubai, fără transport. Aici e problema, românii sunt puşi pe japcă, mai ales în perioada sărbătorilor. Şi în afară se scumpesc, dar nu aşa. Hai, îţi mai pune 100 euro, dacă în mod normal dai 1.500 euro, de Revelion te mai costă cina festivă, dar 100 euro, nu 1.000 euro“, concluzionează reprezentanţii agenţiilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum ne vom plăti vacanţele în 2021. Sfaturi şi ponturi de la consultanţii în turism

Românii preferă destinaţiile exotice în vacanţa de iarnă din pandemie: 200% creştere a vânzărilor pentru Maldive

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite