Simularea Evaluării Naționale. Poezia i-a luat pe elevi prin surprindere REPORTAJ

0
Publicat:

Elevii care încheie ciclul gimnazial în vară au susținut, luni, 17 martie, simularea probei la Limba și literatura română. Subiectele i-au luat pe foarte mulți prin surprindere. Profesorii spun că cei care nu sunt pregătiți încă mai au timp să recupereze.

Încadrarea în cele două ore a fost o porbă în sine pentru mulți elevi FOTO: A.M.
Încadrarea în cele două ore a fost o porbă în sine pentru mulți elevi FOTO: A.M.

Simularea primei probe a Evaluării Naționale s-a desfășurat în condiții similare cu cele de examen. 

În județul Olt au fost organizate 30 de centre de examen, cele care vor funcționa și la examenul propriu-zis, din luna iunie 2025. În fiecare centru, spune inspectorul școlar general-adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Mihaela Pirnă, au susținut proba elevi din cel puțin două școli, unitățile școlare cu număr mic de elevi fiind arondate centrelor de examen organizate în școlile mari.

„Și dacă iau 4 e bun”

Timpul alocat probei este de două ore. Puțin, au considerat elevii care s-au pregătit și care au avut de gestionat și această problemă, a încadrării în cele două ore. Altora, din contră, li s-a părut prea mult pentru cât le-a fost lor necesar să dea măsura a ceea ce au învățat. 

Din această ultimă categorie am regăsit câțiva elevi de la Școala Gimnazială  Găneasa, o școală din mediul rural, arondată centrului organizat la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” din Slatina, primii care au finalizat proba.

Textul 1, poezia „Trezire” de Lucian Blaga, le-a pus probleme mari. „Și 4 dacă-l iau e bun”, se aude printre ei. „Eu zic că iau un 6. Și la mine ar fi bine 6”, spune un alt coleg. Au ieșit cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a sfârși cele două ore alocate probei, pentru că „nu mai aveam ce să mai scriem. Și decât să stăm acolo...”. Dacă poezia le-a ridicat probleme mari, și-au pus în schimb speranța în subiectele de la gramatică. „Subiectele de la grile au fost ușoare”, mai spun elevii, după care încep să-și împărtășească experiența din sala de examen.

Elevii de la școlile mici din mediul rural vin la centrul de examen din oraș FOTO: Alina Mitran
Elevii de la școlile mici din mediul rural vin la centrul de examen din oraș FOTO: Alina Mitran

Băi, dar apucarăm și noi cu olimpici. Scria cel din dreapta mea de zici că-l prindea mașina. Scria încontinuu, nu mai lua o gură de aer și el. N-am văzut așa!”, și-a arătat uimirea un elev. 

Peste alte câteva minute bune au început să iasă și dintre candidații care s-au străduit să găsească răspunsurile corecte pentru toate subiectele de pe foaia de examen, atât elevi de la școala gazdă, cât și dintre cei veniți din mediul rural.

A fost destul de greu. Ne-a picat mesajul liric, nu ne-așteptam să pice. Asta e cea mai grea parte, dar am făcut. La exercițiul 7 ne-a picat element comun și noi ne așteptam să pice diferență de limbaj, deoarece acesta era pregătit pentru anul acesta. A fost mai greu decât ne așteptam, dar ne-am descurcat”, a dezvăluit o elevă care și-a făcut calculul că va reuși cel puțin o notă de 8,00, dacă nu chiar 8,50. 

A fost greu, e o repetiție, vom fi și mai bine pregătiți în vară”, spun și alți elevi.

Cei mai mulți și-au făcut planul că vor obține note bune care să le permită să se înscrie la un liceu teoretic. Nu iau în calcul un liceu tehnologic decât dacă se întâmplă un „accident” și vor avea note mici.

„Din partea profesorilor avem un interes ridicat, din partea elevilor mai puțin”

Directoarea Școlii Gimnaziale Găneasa, prof. Nicoleta Călinescu, a precizat că este prima simulare pe care cei 22 de elevi de clasa a VIII-a din școala pe care o conduce o susțin chiar în centrul de examen, pentru că subiectele de la simularea județeană le-au rezolvat la ei în școală.

Printre elevi sunt copii în care profesorii și-au pus speranțe că vor obține note mari, însă sunt și alții care, cel mai probabil, nici nu se vor prezenta la examenul propriu-zis, pentru că vor să se înscrie la școala profesională și susținerea probelor Evaluării Naționale nu se impune printre criteriile de admitere, ci i-ar putea ajuta cel mult la departajare, dacă este concurență mare pentru locurile vizate.

Avem un program de pregătire suplimentară, la disciplinele Matematică și Limba Română. Fiind discipline de examen, domnii profesori au un program de recuperare a materiei. Din partea profesorilor avem un interes ridicat, din partea elevilor mai puțin. Nu-i văd să fie ambițioși, nu au ambiția aceea de a obține rezultate bune. Bă bucur că am fost arondați acestei școli, în ideea în care aici sunt elevi buni, să-și dea și elevii noștri seama, în urma simulării de astăzi, la ce nivel se regăsesc ei”, a spus Călinescu.

„Cu siguranță mai este timp de recuperat”

Profesoara de Limba română Dana Pletoiu, profesor la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina, spune că subiectele au fost accesibile, fiind gândite „pe structura pe care copiii și profesorii o cunosc”.

La subiectul mult-așteptat, subiectul II, copiii au avut în minimum 150 de cuvinte să redacteze mesajul poeziei „Trezire” de Lucian Blaga. (...) Liricul a fost lucrat încă din clasa a VI-a și nu mai ridică nicio problemă pentru ei. Doar să fie un pic atenți și să aibă în vedere toate capcanele textului liric”, a spus Pletoiu. 

Un subiect care ar fi putut să-i ia prin surprindere pe elevi a fost, de la partea de gramatică, cel referitor la accent, dar dacă ar fi fost atenți și ar fi avut răbdare să verifice fiecare silabă în parte s-ar fi descurcat. Un elev de nivel mediu ar putea să obțină relativ ușor 7,50, a apreciat prof. Dana Pletoiu. 

Eu zic că vom avea și note mari, pentru că sunt și copii buni. Sunt capcane, ca la orice simulare și orice probă, de aceea trebuie să fim foarte atenți. Dacă ei citesc cu mare atenție cerința și nu se grăbesc să răspundă, cu siguranță vor fi și răspunsurile mult-așteptate. Un aspect deloc de neglijat este redactarea. Redactarea lucrării per total și mai cu seamă la subiectul II, unde ei au ideile, care sunt foarte bune, dar fie din cauza timpului, fie din cauza faptului că sunt neatenți, mai pierd la normele de punctuație, la normele de ortografie și câteodată și pe coerență și claritate, iar acestea sunt puncte separate în barem”, a mai atras atenția profesoara.

Timp în continuare mai este (Evaluarea Naţională va avea loc în zilele de 23 iunie – proba la Limba Română, 25 iunie – proba la Matematică şi 27 iunie – proba la Limba maternă) pentru a putea recupera și a crește șansele obținerii unei note mulțumitoare la examenul din iunie 2025.

„S-a cam terminat materia, nu mai avem de predat, și atunci este timp suficient pentru consolidare.  (...) Sunt și copii care trebuie să lucreze diferențiat, mă refer la cei care nu reușesc să ia nota 5, dar din fericire la noi în școală nu sunt foarte mulți.  Noi am gândit deja, de la simularea din ianuarie, un plan remedial și îi vom ajuta, cu siguranță”,  a mai spus Pletoiu.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite