Școala care le poate schimba viața liceenilor. „Foarte mulți nici nu apucaseră să plece vreodată de acasă”

0
Publicat:

Zeci de liceeni din Caracal trăiesc în fiecare vară experiențe unice în cadrul școlilor de vară organizate de liceu în parteneriat cu diverse universități și devenite deja o tradiție.

Experiențe de neuitat la școala de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal
Experiențe de neuitat la școala de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal

Școlile de vară au devenit o tradiție pentru Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal. De aproximativ 10 ani, câte 20-30 de liceeni din clasele a XI-a și a XII-a trăiesc în vacanța de vară experiențe unice alături de profesorii lor, de studenți și de profesori universitari. Merg în stagii de câte două săptămâni la facultate, sunt cazați în căminele studențești, mănâncă la cantina studenților și fac activități diverse alături de studenți. Mai mult decât atât, în cele două săptămâni merg în excursii organizate de universitate și vizitează locuri și obiective în care absolvenții de facultate urmează să își practice meseria.

Astfel de programe de tip ROSE, organizate cu scopul de a preveni abandonul școlar și de a-i ajuta pe elevii din mediile devaforizate să-și îmbunătățească rezultatele școlare, s-au dovedit deosebit de utile în alegerea viitoarei cariere, spune directoarea liceului din Caracal, prof. Claudia Vanea.

Cum e viața de student la Horticultură

O primă ediție a școlii de vară din acest an, organizată în parteneriat cu Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova, s-a încheiat, în timp ce în câteva zile va începe experiența elevilor care vor testa viața de student la Jurnalism, tot în Craiova.

Vizite în teren și excursii în cadrul școlii de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal
Vizite în teren și excursii în cadrul școlii de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal

Alături de studenții de la Horticultură, elevii Liceului „Ioniță Asan” Caracal au învățat diverse lucruri în cadrul atelierelor precum: peisagistică, biologie, ingineria mediului, ingineria produselor alimentare, microînmulțire etc. Au vizitat Muzeul Olteniei, au ajuns în rezervația naturală Zăval și la lacul Bistreț, au ajuns și la Stațiunea Didactică Banu Mărăcine unde au aflat câteva dintre secretele obținerii unui vin bun și au gustat din fructele produse în livezile stațiunii, au văzut cum se lucrează în uzinele Ford Otosan din Craiova, au îmbinat utilul cu plăcutul în cadrul plimbării în Grădina Botanică etc.

„Sunt două săptămâni în care elevii și profesorii sunt cumva <încartiruiți>, nu pot pleca de acolo, pentru că este o activitate care implică absolut pe toată lumea. (...) Eu am experiența de anul trecut, de la Jurnalism. Au făcut live-uri, au intrat în direct la radio, au făcut reportaje pentru TV Oltenia, a fost o experiență foarte frumoasă pentru ei. Și pentru noi, ca și cadre didactice, dar pentru elevi a fost foarte frumos, mai ales că de obicei activitățile se adresează celor cu posibilități materiale reduse sau copii cu probleme. Cei mai mulți dintre ei, sau foarte mulți dintre ei, poate că nici nu apucaseră să plece vreodată de acasă”, a precizat prof. Vanea.

„A fost o experiență foarte frumoasă, s-au deschis”

A fost o experiență inedită din toate punctele de vedere, inclusiv culinară.

„Unul dintre elevi nu mâncase în viața lui paste cu sos. Și a fost atât de reticent, dar ulterior ar fi vrut să mai mănânce. Sau mâncare de mazăre”, a mai dezvăluit Claudia Vanea.

Noi experiențe la școala de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal
Noi experiențe la școala de vară FOTO: Fb/Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal

Câștigul enorm este însă acela că văd dacă li se potrivește sau nu o anumită facultate și după absolvirea liceului vor alege în cunoștință de cauză. Mai mult, experiența alături de studenții de la Jurnalism i-a făcut să comunice mult mai ușor.

„Au fost puși să vorbească liber pe diferite teme, au fost puși să intervieveze persoane, a fost o experiență foarte frumoasă și i-a atras, s-au deschis. Am avut foarte mulți copii închistați și care în anul următor au avut reale deschideri și reale schimbări în bine. Au început să socializeze, e foarte important. Sunt ei reticenți până-i adunăm, însă experiența e foarte frumaosă și ar vrea să o repete, numai că aceste activități presupun o singură participare pentru fiecare elev”, a mai spus profesoara.

Cel mai greu este atunci când elevii au de ales dacă să-și petreacă două săptămâni din vacanță trăind experiențe despre care au auzit de la colegii lor mai mari sau să se bucure că în sfârșit pot fi alături de părinți. Asta pentru că foarte mulți dintre elevii școlii au părinții plecați la muncă în străinătate, iar vacanța de vară este și timpul revederii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite