Satul Lisa-Olt, izolat de nămeţi de 9 zile, este neglijat în continuare de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele peste 350 de familii din satul Lisa, com. Schitu-Olt, au rămas izolate de nămeţi şi uitate de autorităţi...
Cele peste 350 de familii din satul Lisa, com. Schitu-Olt, au rămas izolate de nămeţi şi uitate de autorităţi...

Situaţie revoltătoare în judeţul Olt, unde, deşi nu mai există niciun "cod" de peste o săptămână, totuşi, un sat cu aproape 1.000 de suflete aşteaptă în continuare să fie scos dintre nămeţi şi oamenii să ajungă iarăşi la civilizaţie. De vină pentru situaţia apărută este drumul de trei kilometri neasfaltat ce face legătura satului cu DJ 546A, total acoperit cu un strat de zăpadă de peste un metru.

De peste o săptămână, mai exact - din data de 25 ianuarie, când judeţul Olt a fost plasat sub un cod portocaliu de viscol şi ninsori, locuitorii satului Lisa ce aparţine de comuna Schitu sunt izolaţi între nămeţi. Niciun utilaj de deszăpezire nu s-a aventurat în zonă, deşi oamenii spun că au telefonat disperaţi şi la numărul unic de urgenţă „112”, şi la pompieri, şi la Primărie, Consiliul Judeţean etc. Situaţia a fost adusă şi în atenţia prefectului judeţului în cursul week-end-ului care tocmai a trecut, iar acesta ar fi discutat cu reprezentanţii unei firme de deszăpezire, ce i-au promis că vor interveni în zonă. Din păcate, gestul acestora s-a limitat doar la unul „de complezenţă”, utilajul trimis la faţa locului sâmbătă abandonând lupta cu nămeţii pe drumul de trei kilometri, ce leagă DJ 546A de satul cu pricina, după doar câteva zeci de metri. Astfel, în continuare, satul este izolat, niciun autovehicul neputând ajunge în cătun din cauza stratului de peste un metru de zăpadă care se întinde pe tot parcursul drumului de trei kilometri în câmp deschis până în sat. Cei care vor să ajungă la Slatina au doar două alternative: să ia în piept şi în picioare câmpul de trei kilometri acoperit de zăpadă de peste 1 metru, sau să aleagă un alt drum ce iese din sat spre comuna propriu-zisă şi ce presupune un ocol de peste opt kilometri.

Cei din conducerea Primăriei Schitu au fost de negăsit şi luni, având telefoanele închise sau preferând să nu răspundă. Locuitorii satului spun că au ajuns la limita disperării: nu pot ajunge la Slatina, oraş aflat la nici 22 de kilometri – de unde mulţi îşi fac aprovizionarea cu cele necesare sau unde alţi săteni lucrează, şi că nimeni nu îi bagă în seamă. ”Adevărul” a publicat un material pe această temă duminică, în speranţa că, totuşi, autorităţile judeţene sau cele locale vor interveni la faţa locului.

Lucrurile au rămas însă neschimbate şi pe parcursul zilei de luni – 3 februarie, deşi toate autorităţile fuseseră sesizate despre soarta izolării sătenilor din Lisa, comuna Schitu.

„Vă spunem drept că nu mai ştim ce să facem! Sunt mulţi dintre noi care au serviciul la Slatina şi fac naveta zilnic: ei trebuie să meargă pe jos cei trei kilometri până la şosea, dar asta să zicem că <<nu ar fi o problemă>>, însă a merge o aşa distanţă prin ger şi viscol, prin zăpadă până la brâu peste trei kilometri, apoi încă trei kilometri la întoarcere, nu e chiar floare la ureche, să ştiţi. Eşti terminat până ajungi în sat sau la şosea în condiţiile acestea. Asta e bătaie de joc! Ăia de la Bucureşti habar nu au ce se întâmplă aici! De peste o săptămână suntem izolaţi aici şi nimeni nu ne întreabă cum rezistăm sau ce facem!? Ce aşteaptă toţi?? Să murim?!...”, a spus, revoltat, unul dintre sătenii din Lisa, contactat telefonic.

Oamenii spun că s-au săturat ca, în fiecare iarnă, să fie izolaţi de nămeţi din cauza drumului neasfaltat de trei kilometri ce îi leagă de civilizaţie – DJ 546A şi nimeni să nu se intereseze de soarta lor, începând de la primăria locală şi până la Consiliul Judeţean, Prefectură etc. Primarul localităţii, Cornel Ionescu (PSD), le promite sătenilor că le asfaltează drumul de ani de zile (el deţinând această funcţie timp de 19 ani, respectiv între 1990-1996, 2000-în prezent), dar, până acum, nu s-a întâmplat nimic cu excepţia promisiunii anterior menţionate şi scoasă „de la naftalină” o dată la fiecare patru ani. Comuna Schitu şi satele arondate reprezintă una dintre cele mai sărace comunităţi rurale din judeţul Olt, având o infrastructură precară şi fără minimul confort al zilelor noastre: canalizare, apă sau gaze naturale.

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

Sat din judeţul Olt, izolat de nămeţi de mai bine de o săptămână

Primarul din Schitu-Olt, dat de ANI pe mâna procurorilor Curţii de Apel Craiova

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite