Sat din judeţul Olt, izolat mai bine de o săptămână din cauza nămeţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din satul Lisa-Olt sunt izolaţi în fiecare iarnă din cauza drumului de trei kilometri neasfaltat...
Localnicii din satul Lisa-Olt sunt izolaţi în fiecare iarnă din cauza drumului de trei kilometri neasfaltat...

Satul Lisa din comuna Schitu, judeţul Olt, aflat la trei kilometri de DJ 546A şi la 22 km de Slatina, este izolat de nămeţi înalţi de peste doi metri de mai bine de o săptămână de când iarna a revenit în forţă. Cei aproape o mie de localnici de aici aşteaptă să fie deszăpeziţi din 25 ianuarie, când viscolul şi căderile de zăpadă au plasat judeţul sub codul portocaliu. De atunci, nimeni nu s-a mai interesat de soarta localnicilor.

Cele aproape 300 de familii au ajuns în pragul deznădejdii din cauza indiferenţei autorităţilor locale şi judeţene. În fapt, primarul localităţii are telefonul închis de mai multe zile şi este de negăsit de către localnici – dar nu numai, iar prefectul judeţului spune că nu ştia că în teritoriu mai există vreo localitate izolată de zăpadă. Sâmbătă, acesta a discutat cu reprezentanţii uneia dintre firmele de deszăpezire, care i-au promis că vor interveni „ferm” în zonă. Promisiunea s-a dovedit, ulterior, una de circumstanţă.

"Am încercat să iau legătura cu primarul acestei comune (Cornel Ionescu, n.a.), dar nu am reuşit să vorbesc cu el, acesta având telefonul închis. Am discutat însă cu viceprimarul şi, când l-am întrebat de ce nu a comunicat că au acolo un sat izolat, mi-a spus că ei (autorităţile locale din Schitu, n.a.) au considerat că se pot descurca şi singuri !? Oricum, eu am luat legătura cu una dintre firmele de deszăpezire, ai cărei reprezentanţi mi-au promis că vor acţiona în zona cu pricina”, a declarat prefectul Cătălin Rotea.

Zis şi făcut, doar că elanul celor de la deszăpezire s-a spulberat rapid. Din declaraţiile localnicilor, la faţa locului ar fi fost văzut un utilaj de deszăpezire în cursul zilei de sâmbătă, dar că acesta a făcut doar o treabă de mântuială, în ciuda promisiunii făcute reprezentantului Guvernului în judeţ. Mai exact, potrivit declaraţiilor localnicilor, utilajul care, chipurile, „ar fi acţionat” pentru deszăpezirea drumului de trei kilometri în câmp deschis ce face legătura între „civilizaţia” reprezentată de DJ 546A şi satul cu pricina, s-a oprit după numai câteva zeci de metri. Iar aceasta nu este tot.

„Suntem şi acuma izolaţi, nicio maşină nu poate ajunge la noi!...”

"Am văzut ceva activitate la şosea, că fiind drumul în câmp deschis se poate vedea din sat că e totul alb de jur-împrejur, dar cine a fost acolo şi-a bătut joc, să ştiţi. Câţiva săteni care au fost la Slatina sâmbătă au spus că a fost o volă veche, dar că aceasta a luat doar zăpada de la o jumătate de metru în sus, restul a lăsat tot acolo. Suntem şi acuma izolaţi, nicio maşină nu poate ajunge la noi, iar aceia din sat care au treabă la Slatina – că sunt mulţi care lucrează în oraş şi fac naveta zilnic – trebuie să meargă tot pe jos până la şosea cei trei kilometri de drum întins, cât este din sat şi până la drumul judeţean (DJ 546A, n.a.). Am dat telefoane peste tot: şi la 112, şi la primar, şi la pompieri şi nici nu mai ştim pe unde, unii n-au răspuns, iar alţii ne-au promis că ne ajută, dar nimeni n-a venit aci. Pe cei de la oraş nu îi interesează de noi, nici nu ştiu că existăm!”, a spus unul dintre sătenii din Lisa, contactat telefonic.

Între timp, duminică, prefectul judeţului a recunoscut că intervenţia autorităţilor locale a lăsat de dorit şi că localnicii din Lisa vor fi deszăpeziţi în cursul zilei de luni. “Având în vedere că autorităţile locale ale comunei Schitu nu au raportat către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt sau către ISU Olt situaţia satului Lisa, m-am deplasat personal pentru a constata starea drumurilor comunei Schitu la faţa locului şi am ajuns la concluzia că intervenţia autorităţilor locale nu a fost suficientă. Am solicitat sprijin din partea autorităţilor judeţene, care vor interveni în această situaţie, chiar dacă este vorba de un drum comunal, şi estimăm că, mâine (luni – 3 februarie, n.a.), acest drum va fi circulabil. După rezolvarea acestei situaţii, vom analiza modul de intervenţie al autorităţilor locale şi vom evalua dacă se impune sancţionarea lor”, a mai afirmat prefectul Rotea. 

Până la acest moment, doar întâmplarea a făcut ca nimeni din satul cu pricina să nu aibă nevoie de ajutorul unei ambulanţe. Localnicii spun că s-au săturat să mai aştepte ajutor de la autorităţi şi mai speră doar ca vremea să se încălzească cât mai repede, aceasta fiind singura, în opinia lor, care îi mai poate scăpa din braţele nămeţilor. Dealtfel, cele aproximativ o mie de suflete din satul Lisa aproape că s-au obişnuit să trăiască izolaţi iarna deoarece acest lucru se repetă de fiecare dată în acest anotimp din cauza drumului de trei kilometri neasfaltat ce îi leagă de civilizaţie – DJ 546A.

Mai puteţi citi, pe aceeaşi temă:

FOTO  Un sat din Olt, legat la civilizaţie de un drum modernizat „din gură” de peste cinci ani

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite