Primarul din Schitu-Olt, dat de ANI pe mâna procurorilor Curţii de Apel Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Ionescu, primarul comunei Schitu din judeţul Olt, a fost reclamat, marţi – 3 decembrie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de către Agenţia Naţională de Integritate. Decizia a survenit ca urmare a descoperii unui conflict de interese administrativ şi penal, avându-l ca protagonist pe edilul menţionat şi rude apropiate acestuia.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la posibila săvârşire de către Cornel Ionescu, primarul comunei Schitu, una dintre cele mai sărace localităţi din judeţul Olt, a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 253 din Codul Penal. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul ANI, primarul din Schitu “a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă întrucât, în calitate de primar al comunei Schitu şi reprezentant al primăriei, a emis o dispoziţie cu privire la adjudecarea ofertelor privind concesionarea imobilului situat în curtea primăriei în care va funcţiona un cabinet medical pentru acordarea unor servicii de specialitate de sănătate cetăţenilor localităţii Schitu prin care este declarată câştigătoare oferta prezentată de societatea comercială deţinută de fiul şi nora acestuia; - a încheiat cu nora sa (în calitate de reprezentant legal al societăţii) contractul de concesiune având ca obiect exploatarea imobilului situat în Schitu, precum şi procesul-verbal de predare / primire a imobilului; şi, nu ultimul rând, a semnat cererea de ofertă adresată societăţii comerciale, precum şi adresa Primăriei comunei Schitu prin care se comunică societăţii faptul că oferta acesteia a fost declarată câştigătoare”.

Astfel, acesta ar fi încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.

“Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută. De asemenea, au rezultat şi indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de primar, a emis la data de 19 februarie 2010 dispoziţia de numire a nurorii sale într-o funcţie publică de execuţie şi, ulterior, la data de 12 decembrie 2011, dispoziţia de numire a acesteia în funcţia publică vacantă de conducere de secretar al comunei Schitu. Totodată, Ionescu Cornel a aprobat şi fişa postului aferentă funcţiilor publice în care a fost numită nora sa”, se mai arată în acelaşi comunicat al ANI.

Rude apropiate angajate la primărie

Primarul din Schitu, primar "roşu" timp de 19 ani (1990-1996, 2000-în prezent), este acuzat şi de faptul că ar fi încălcat dispoziţiile art. 253 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni, la cinci ani, şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Având în vedere cele enumerate anterior, A.N.I. a sesizat marţi – 3 decembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cu privire toate aceste aspecte. Primarul în cauză a fost şi el informat despre declanşarea procedurii de “evaluare”, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – acela de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Edilul ar fi depus deja la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit comunicatului ANI remis mass-media în acest sens se arată că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică   pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.

Prefectul de Olt: „Aşteptăm decizia procurorilor”

Interpelat cu privire la problema semnalată de ANI, prefectul de Olt, Cătălin Rotea, a declarat că primarul comunei Schitu îşi poate continua activitatea la locul de muncă, acesta urmând să suporte repercusiuni doar în cazul arestării preventive sau a unei sentinţe definitive.

„Este o situaţie delicată şi jenantă, dar pot să vă spun că Prefectura Olt va lua o decizie în ce-l priveşte pe primarul comunei Schitu doar în cazul în care procurorii Curţii de Apel Craiova vor emite un mandat de arestare preventivă pe numele său ori va exista un verdict definitiv în acest dosar”, a precizat Rotea.

Precizăm că, deşi Cornel Ionescu este primar al comunei Schitu de 19 ani (1990-1996, 2000-în prezent), această localitate este una dintre cele mai sărace din judeţ, având o infrastructură precară şi fără minimul confort al zilelor noastre: canalizare, apă sau gaze naturale.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO  Un sat din Olt, legat la civilizaţie de un drum modernizat „din gură” de peste cinci ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite