Roșiile extratimpurii ajung pe masa românilor pentru Paști. Cât costă kilogramul de trufandale

0
Publicat:

Un legumicultor din Olt se pregătește să recolteze deja roșiile plantate în prima jumătate a lunii ianuarie. Înainte de Paști, roșiile vor ajunge în cele mai mari piețe din țară.

Tomate livrate, vara trecută, către supermarket  FOTO: arhiva G. Domnicu
Tomate livrate, vara trecută, către supermarket FOTO: arhiva G. Domnicu

Gheorghiță Domnicu este unul dintre legumicultorii din județul Olt care reușesc, an de an, să pună pe piață roșii încă de primăvara. Pentru asta investește enorm în încălzire și în produsele necesare dezvoltării optime a plantelor.

Notează tot în registrul tratamentelor, astfel că cei care cumpără pot fi siguri de calitatea și siguranța în consum a tomatelor livrate din ferma lui, pentru că legumele sunt testate.

A plantat roșiile începând din prima jumătate a lunii ianuarie, iar peste nici două săptămâni va începe recoltarea, estimează fermierul. Față de anul trecut va câștiga aproximativ 10 zile, așa că se așteaptă și la un preț bun. „Dacă ar fi însorit, de la 1 aprilie am putea începe recoltarea”, a spus fermierul, pentru „Adevărul”.

Primele tomate vor fi recoltate la începutul lunii aprilie  FOTO: arhiva G. Domnicu
Primele tomate vor fi recoltate la începutul lunii aprilie FOTO: arhiva G. Domnicu

Roșiile produse în solariile fermierului de la Scărișoara vor ajunge, livrate în sistem en-gros, în principalele piețe din țară, la piața din Pucheni și la cea din Brașov cu siguranță, a dezvăluit legumicultorul.

Domnicu a cultivat cu roșii extratimpurii 1,5 hectare de solar, iar pe o suprafață similară, dar neîncălzită, a plantat tot roșii, care vor ajunge ceva mai târziu pe piață.

Fermierul vinde în sistem en-gros, pentru că este prea mult de lucru în fermă   FOTO: arhiva fermier
Fermierul vinde în sistem en-gros, pentru că este prea mult de lucru în fermă FOTO: arhiva fermier

„Primăvara nu livrez către supermarket, dar vara, da”

Primele tomate vor ajunge la consumatorii care își fac cumpărăturile în piețe, cel mai probabil. Legumicultorul are contract cu un lanț de supermarketuri, pentru care livrează însă pe perioada verii.

Primăvara, cei care pun pe piață roșii extratimpurii rămân relativ puțini, prin urmare ar fi greu, apreciază fermierul, să se angajeze să livreze constant cantitățile necesare unui supermarket care listează un astfel de produs la raft.

Pe de altă parte, fermierul speră la un preț bun pentru roșiile pe care le va livra în sistem en-gros către cumpărătorii din piețe. Anul trecut primul preț a fost 28 lei/kg, însă cum anul acesta primele livrrări se fac și mai devreme, și cum și costurile de producție au crescut, se așteaptă la un preț care să depășească 30 lei/kg.

Că la final va fi profit sau pierdere, Gheorghiță Domnicu spune că e prea devreme să estimeze. „La sfârșit facem socotelile, deocamdată băgăm foc și acum”, a mai spus fermierul.

Fermierul  vinde o gamă largă de legume de-a lungul anului FOTO: arhiva G. Domnicu
Fermierul vinde o gamă largă de legume de-a lungul anului FOTO: arhiva G. Domnicu

„Venea TIR-ul la Cilieni, se uitau după marfă, dădeau comandă”

În vara anului trecut, a mai precizat fermierul, a livrat roșii către supermarket, însă a vândut și peste 20 tone către  cumpărători din Ucraina. În nicio perioadă a anului nu-și permite să vândă cu amănuntul, la tarabă, pentru că este mult prea mult de lucru în fermă și nu poate „pierde” un om doar pentru vânzare.

„Am livrat și-n Ucraina. Doar către ei am vândut vreo 10-20 de tone, dacă nu mai bine. Doar roșii am avut eu în perioada aceea, dar ei luau vânătă, castraveți, pepeni verzi, pepeni galbeni, ardei kapia...”, a mai spus Domnicu.

A fost o bună perioadă, în plin sezon legumicol, în care TIR-urile din Ucraina veneau în fiecare zi după legume în Olt. Tranzacțiile se perfectau în piața en-gros din sudul județului Olt, acolo unde ucrainenii veneau însoțiți de români din alte zone ale țării. „Venea TIR-ul la Cilieni, se uitau după marfă, dădeau comandă”, a explicat legumicultorul cum se ajungea la tranzacții.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite