Cât vor costa primele tomate românești, crescute în sol. Prețurile sunt mult mai mari decât anul trecut

0
0
Publicat:

Primele tomate autohtone crescute în pământ, nu pe suprafețe artificiale, vor ajunge pe tarabe în mai puțin de două săptămâni, promit legumicultorii. Vor fi însă mult mai scumpe decât roșiile aduse din import.

Primele tomate ies la jumătatea lunii martie. FOTO Iulian Bunilă
Primele tomate ies la jumătatea lunii martie. FOTO Iulian Bunilă

Peste 30 de lei va costa la început kilogramul de tomate autohtone, conform calculelor făcute de un fermier buzoian care spune că a avut cheltuieli uriașe pentru încălzirea solariilor.

Piața din Buzău abundă de legume de import, pe cât de mari și arătoase, pe atât de fade. Roșiile sunt și ele în aceeași notă: fără gust și aromă. Vestea bună e că așteptarea legumelor produse de grădinarii noștri nu mai durează mult. Vor avea însă preț dublu.

Mircea Tatu produce tomate pe mai bine de 3.600 de metri pătrați de teren ocupat de solarii încălzite. El spune că primele tomate crescute în spațiile sale protejate vor ajunge pe tarabele din piețe după jumătatea lunii martie.

Roșiile sunt produse în solariile încălzite astfel că prețul lor va fi unul piperat. Anul trecut, Mircea Tatu vindea primele recolte cu 25 de lei kilogramul.

„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, fermier din comuna Cochirleanca.

Mircea Tatu spune că prețul ridicat al roșiei românești reflectă scumpirile înregistrate în ultima vreme la combustibilul pentru utilaje și, mai ales, cu sursa pentru încălzirea solariilor. „Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, declară Tatu.

Fermierul buzoian are vești bune pentru toți cei care sunt în goana după verdețuri și legume sănătoase. Odată cu tomatele, vor ajunge înainte de Paște la tarabe castraveții, salata și ceapa verde, toate produse natural.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite