Rezultate alegeri locale 2024. OLT: Bătălie pentru Consiliul local Slatina. Trei partide cer renumărarea voturilor. Ce s-a decis UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei formațiuni politice au solicitat renumărarea voturilor pentru consiliul local Slatina, după rezultatele alegerilor locale 2024. Biroul Electoral de Circumscripție Slatina a decis renumărarea, dar decizia a fost contestată la BEJ.

Se luptă pentru fiecare vot valabil exprimat pentru Consiliul local Slatina FOTO: arhiva
Se luptă pentru fiecare vot valabil exprimat pentru Consiliul local Slatina FOTO: arhiva

UPDATE: Biroul Electoral Județean (BEJ) Olt a decis, miercuri, 12 iunie 2024, admiterea celor două contestații depuse de PNL, respectiv președinta Biroului Electoral de Circumscripție Municipală Slatina, ceea ce însemană că buletinele de vot pentru Consiliul local Slatina nu se vor renumăra. 

Știrea inițială

Lucrurile se complică la Slatina, în județul Olt, unde mandatul de primar a fost câștigat de liberalul Mario De Mezzo cu o diferență confortabilă, de peste 3.000 voturi, între acesta și primarul în funcție Emil Moț (PSD). Situația este însă extrem de complicată la consiliul local, unde se dă o luptă aprigă între PNL și PSD, conform rezultatelor parțiale PSD conducând cu un avans de doar aproximativ 70 voturi. Mai mult, Alianța Dreapta Unită (USR și Forța Dreptei) a fost la un pas mic de a intra în consiliu, având 6,85% din voturi (iar pragul este de 7%). Componența viitorului consiliu va fi:  PSD, care a obținut 39,5%, PNL - 39,27% și AUR - 8,37%.  

Deși lucrurile au părut clare, marți, 12 iunie 2024, la Biroul Electoral Municipal de Circumscripție Slatina au fost depuse trei contestații. Nemulțumiți au fost reprezentanții SOS, PSD și USR, care au solicitat renumărarea voturilor pentru consiliul local. 

Biroul Electoral Municipal de Circumscripție Slatina a admis, cu majoritate de voturi, cele trei contestații, însă decizia de admitere, care ar fi determinat renumărarea voturilor, a fost contestată la Biroul Electoral Județean Olt atât de către partidul Național Liberal, cât și de către președinta Biroului Electoral Municipal de Circumscripție Slatina, judecătoarea Maria Andreea Bușică. 

Argumentul președintei Biroului Electoral de Circumscripție Slatina a fost acela că nu s-au respectat pașii procedurali în privința depunerii contestațiilor. Concret, nu s-a formulat o întâmpinare mai întâi în cadrul secției de votare, care să fie soluționată de către președintele secției de votare, ulterior putându-se depune o contestație pe care să o soluționeze Biroul Electoral de Circumscripție. Cele trei partide au venit cu contestații după ce procesele verbale întocmite la nivelul secțiilor au fost acceptate de către Biroul Electoral de Circumscripție Slatina. 

Urmează ca în cursul zilei de miercuri, 12 iunie 2024, Biroul Electoral Județean Olt să se pronunțe cu privire la cele două contestații depuse de către PNL, respectiv președinta Biroului Electoral de Circumscripție, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Marius Filip. Având în vedere contestațiile formulate, secțiile de votare nu pot face, pe de altă parte, predarea materialelor electorale, întregul proces fiind blocat până la soluționarea contestațiilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite