Alegeri locale 2024. Printre câștigători, primari acuzați de viol sau abuz, ori aleși cu 100%
0Cu mici excepții, la Vâlcea nu s-au schimbat prea multe după alegerile locale 2024, în sensul că cea mai mare parte dintre primari a rămas aceeași, în schimb, județul a redevenit „roșu”.
În urmă cu patru ani, PNL își adjudeca 41,86% dintre primării județului Vâlcea, iar PSD 29,96%, restul împărțindu-se între PER și USR-PLUS.
De această dată, UAT-urile s-au împărțit doar între PNL și PSD, singurele excepții venind din partea a doi candidați independenți. Practic, PSD a obținut, în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, aproximativ 61,8% dintre primării, iar PNL aproximativ 36%.
Diferența este destul de mare și arată capacitatea celor două formațiuni locale de a gestiona problemele, de a face alianțe și, în cele din urmă, de a-și convinge electoratul. Că unii au schimbat barca politică între timp ține tot de „bucătăria internă” a fiecărui partid.
Gutău, la al cincilea mandat
Prezența la vot a fost în Vâlcea peste media pe țară. La finalul zilei, s-a constat că față de alegerile locale din urmă cu patru ani au fost cu aproximativ 10.000 mai mulți vâlceni să voteze, totalul celor care au trecut pe la urne fiind de 182.086 de votanți (în comparație cu 172.182, la alegerile din 2020). Dintre aceștia, 6.117 au votat pe listele suplimentare, iar 3.341 la urna mobilă.
Dincolo de cifre însă, să amintim că șefia Consiliului Județean Vâlcea a fost din nou câștigată de Constantin Rădulescu (PSD), aflat la al treilea mandat, cu mai bine de 53% din voturile exprimate, în timp ce Primăria Râmnicu Vâlcea a fost adjudecată, pentru a cincea oară, de Mircea Gutău, candidat de această dată din partea PSD, cu peste 45% dintre sufragii (s-au prezentat la urne peste 16.000 de alegători din cei peste 35.000 cu drept de vot).
Practic, PSD Vâlcea a reușit abia după 20 de ani să-și adjudece Primăria Râmnicu Vâlcea, prin intermediul lui Mircia Gutău.
Diferența între Gutău și principalul său oponent a fost de aproximativ 20 de procente, în ciuda campaniei denigratoare la adresa sa, care s-a axat în principal pe cele două condamnări penale, pentru corupție, în cazul uneia și făcut pușcărie, dar a fost achitat în final, în urma unui recurs la CEDO; dar și despre cum copiii săi au devenit peste noapte mari afaceriști – unul dezvoltator imobiliar, celălalt în industria ospitalității.
PSD și-a adjudecat reședința, PNL al doilea municipiu
Pentru următorii ani, însă, Mircea Gutău nu prea va mai avea opozant în Consiliul Local unde a obținut majoritate simplă și se așteaptă ca după alegeri să facă alianță cu cei de la AUR, formațiune condusă la Vâlcea de către soțul „reginei muzicii R&B”, Cristina Spătar, un cunoscut afacerist care a și candidat la Primăria Râmnicului.
La șefia Consiliului Județean Vâlcea a candidat din partea PNL secretarul de stat Aurel Simion, de la Ministerul Agriculturii, care a reușit să strângă aproximativ 24% dintre sufragii.
În schimb, PNL Vâlcea a câștigat două orașe mari: Drăgășani și Băbeni, în timp ce PSD a pierdut trei localități cu unii dintre cei mai vechi primari.
Practic s-au schimbat conducerile în doar 10% dintre cele 89 de localități ale județului Vâlcea.
Alegătorii n-au ținut cont de scandaluri
Ce am remarcat la aceste alegeri? Au existat primari care au ieșit cu 100% sau peste 90% dintre sufragii, dar trebuie spus că aceștia nu au fost aleși de către toți localnicii cu drept de vot, ci doar de către cei care au mers la urne.
Este vorba despre localitățile Diculești, unde a existat candidat unic (100% voturi obținute de la cei 48% de alegători care au trecut pe la urne) și despre Gușoeni (64,5% prezență la vot) și Stoenești (66% - prezență).
În ultima localitate, în 2019, același primar, aflat acum la al patrulea mandat, s-a confruntat cu acuzații de viol din partea unei minore, care până la urmă nu s-au concretizat. De altfel, nu este pentru prima dată când obține un astfel de scor la alegeri.
Controverse au existat și legat de alți doi aleși: cel de a Mihăești (52,84% voturi obținute), care a ajuns în atenția țării după ce a fost prins furând un aparat de lustruit pantofii din hotelul în care se cazase pentru a participa la un curs pentru combaterea corupției, dar și cel de la Govora (46,89 %), asupra căruia planează suspiciuni de abuz în serviciu, nedovedite până în acest moment. Am remarcat în acest caz scorul foarte strâns dintre acesta și oponentul principal (puțin peste un procent).
Actorul Grig Chiroiu, cunoscut publicului larg pentru rolul lui Pupăză din Trăsniții în NATO, a pierdut alegerile la Băile Olănești, obținând mai puțin de 20% dintre voturile valabil exprimate, fapt ce l-a clasat abia pe locul al treilea între preferințele alegătorilor.