Rețeaua contractelor fictive de ucenicie din Olt, un tun de 2 milioane lei. Firma recruta personal din comune

0
Publicat:

Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au făcut 47 de percheziții într-un dosar în care aproximativ 50 de persoane ar fi urmat, în acte, cursuri de ucenicie. Firma a avut activitate trei ani și profit doar în 2020, anul pandemiei.

Firma ar fi trebuit să-și pregătească muncitori pentru domeniul prelucrării cărnii FOTO: Pixabay
Firma ar fi trebuit să-și pregătească muncitori pentru domeniul prelucrării cărnii FOTO: Pixabay

Suspiciunile anchetatorilor au apărut în 2023, înregistrându-se dosarul penal în care se cercetează comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, obţinere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Firma derula activitate în domeniul prelucrării cărnii, în comuna Găneasa, din județul Olt. În cadrul firmei s-ar fi pregătit, în perioada 2019-2022, spun anchetatorii, zeci de persoane la locul de muncă.

Totul s-a derulat însă doar în acte.

Pentru fiecare ucenic, statul a decontat 2.250 lei/lună, bani care au ajuns în buzunarele reprezentanților firmei, pentru că „ucenicii” - unii știind că sunt angajați pe perioadă determinată (durata contractului de ucenicie), alții nu - nu au solicitat niciodată salariul.

Conform surselor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, este vorba despre contracte de ucenicie pe perioade de 12 luni (la finalul perioadei obțineau calificare nivel 2), respectiv 24 luni (calificare nivel 3).

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în perioada 2019-2022, administratorul unei societăţi comerciale din comuna Găneasa ar fi înregistrat în documentele de evidenţă contabilă ale societăţii contracte de ucenicie fictive, cu scopul de a obţine, în mod ilegal, fonduri de la bugetul de stat. Investigațiile vizează trei persoane fizice şi o persoană juridică. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.000.000 de lei”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Ucenicii erau din mai multe localități ale județului, anchetatorii descinzând la adrese din: Găneasa, Brebeni, Radomirești, Slătioara și Ipotești.

Pierderi importante în 2019 și 2021, profit în anul pandemic

Pentru firma vizată de anchetă datele din surse deschise indică activitate desfășurată în anii 2019, 2020 și 2021 (perioadă în care, spun anchetatorii, a și beneficiat de subvenții pentru ucenici).

În 2019, firma a avut 34 angajați, numărul a crescut la 42 în 2020, an marcat de restricții de tot felul impuse de pandemia de COVID-19, pentru ca în 2021 să scadă la doar 12 și să rămână fără niciunul un an mai târziu.

În 2019 a înregistrat pierderi de aproape 280.000 lei, a avut profit de 44.000 lei în 2020, pentru ca în 2021 pierderile să fie, din nou, foarte mari - 488.000 lei.

Fiecare contract de ucenicie trebuie înregistrat în REVISAL (Registrul Electronic de Evidență a Salariaților).

Obținerea subvenției, care se plătește în baza unei convenții încheiate cu AJOFM,  presupune ca firma mai întâi să plătească, lunar, drepturile care i se cuvin ucenicului, dar și dările către stat aferent acestui contract, iar în baza documentelor, deloc puține (tabel, stat de plată, pontaj, raport de monitorizare realizat de către angajator împreună cu firma de formare etc.), prezentate tot lunar la AJOFM, angajatorului să i se vireze ulterior subvenția.

Reprezentanții serviciului public de ocupare verifică documentele prezentate înainte de a face plata și, cel mai probabil, în acte totul s-a derulat fără cusur.

De menționat că firmele care optează să-și formeze angajații la locul de muncă trebuie să fie autorizați ca furnizori de formare, iar în cazul în care nu sunt, să încheie contracte cu un astfel de furnizor și acesta să se ocupe efectiv de formarea ucenicilor.

Deși programul de ucenicie poate fi susținut nu doar cu fonduri de la buget, ci și cu fonduri proprii, angajatorii au derulat astfel de programe în special pe perioadele în care au fost disponibili bani dați prin intermediul instituțiilor statului pentru subvenții.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, în județul Olt au fost înregistrate în REVISAL: în 2019 - 556 contracte de ucenicie, în 2020 - 271, în 2021 - 205, iar în 2022 (doar până în luna mai, din această lună nemaiînregistrându-se niciun contract) - 30. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite