Fiscul din Grecia le-a cerut cetățenilor să justifice cheltuielile cu mult mai mari decât veniturile

0
Publicat:

Aproximativ 1.500 de contribuabili din Grecia au primit e-mailuri prin care li se cere să justifice în fața Fiscului diferențele uriașe care apar între veniturile impozabile declarate și cheltuielile pe care se pare le-au efectuat, scrie Kathimerini, citat de G4 Media.

Grecia. FOTO Shutterstock
Grecia. FOTO Shutterstock

Ce au în comun contribuabilii amintiți, majoritatea profesioniști, e faptul că au declarat venituri de sub 10.000 de euro în 2022, în timp ce, în același timp, cheltuielile lor au fost de 100 de ori mai mari.

Unii au avut cheltuielil anuale de 30.000 de euro, alții, de 100.000 de euro, dar au fost și cazuri în care au depășit 150.000 de euro, ajungând până la 300.000 de euro.

Din cei 612.413 profesioniști care au început să lucreze înainte de 2019 și care au depus o declarație fiscală pentru toți cei cinci ani fiscali (2018-2022), 170.338 au declarat profituri sau pierderi zero pentru acești ani consecutivi.

Dintre ceilalți, cel mai mare procent a declarat venituri care nu depășesc 10.000 de euro.

Nu este exclus ca unii să justifice cheltuielile pe care le-au făcut prin vânzarea de active sau alte bunuri, arată sursa citată.

„Se așteaptă răspunsurile contribuabililor, iar verificările vor decurge în funcție de acestea”, spun surse din administrația fiscală, potrivit Kathimerini.

În cazul celor care nu vor putea justifica respectivele cheltuieli, va începe o verificare care va ajunge până la cinci ani anteriori.

Cum au fost prinși

Situația a ieșit la iveală după marea examinare încrucișată făcută în toamna anului trecut de administrația fiscală (AADE) a 3,8 milioane de declarații fiscale cu venituri sub 10.000 de euro.

Comparând veniturilor declarate cu costul vieții înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale.

Comparațiile au vizat datele provenite din tranzacțiile din conturile bancare și de pe carduri, facturile de electricitate, facturile de telefonie mobilă și o serie de informații privind diverse plăți cu veniturile declarate de contribuabili.

Inițial au fost identificate 440.000 de cazuri, dintre care au fost detectate diferențe majore în aproximativ 20.000 de cazuri, care sunt cele care urmează să fie invitate inițial pentru explicații.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite