„Războiul rece” din spatele grevei profesorilor. „Ți-e și frică, în zilele astea, să spui că ești cadru didactic”
0Profesorii au anunțat că nu renunță la protest, iar ministerul a stabilit că nu mai e nevoie de greviști pentru a se încheia situația școlară, așa încât atmosfera din cancelarie este mai tensionată ca oricând.

Conform unui proiect de ordin de ministru, mediile se pot încheia cu doar două note (deși regula era ca pentru fiecare disciplină să se acorde N plus trei note, N însemnând numărul de ore alocate săptămânal respectivei materii), iar situația școlară nu mai trebuie validată în Consiliul Profesoral, a anunțat Ministerul Educației.
„E o desconsiderare, ne bagă pumnul în gură”, „E abuz de putere”, „E ilegal să schimbi regulamentul în timpul anului școlar”, spun profesorii, care sunt mai hotărâți ca oricând să meargă până la capăt. Inspectoratele le cer directorilor să formeze comisiile de examen, secretarii, forțați să întocmească situații de tot felul, au renunțat, o parte, printre primii la grevă, iar fiecare dimineață în cancelarie, atunci când se strigă catalogul grevei, e o provocare.
Acolo unde solidaritatea e cuvântul de bază, atmosfera e ceva mai relaxată, deși întrebarea „Cu ce plătesc rata la CAR?” există, spun profesorii. În cancelariile în care profesorii sunt împărțiți se simte tensiunea.
„Fiecare are motivele lui să renunțe. Îi înțelegem pe de o parte, sunt oameni în prag de pensie, pe ei creșterea de salariu nu-i mai ajută, ar rămâne doar cu paguba. Sunt și colegi singuri, au rate, facturi de plătit, sunt colegi care lucrează amândoi în învățământ, le e greu, nu-i putem obliga. Dar pe de altă parte...”, spune prof. Ion Burcă, lider de sindicat în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina.
Aici peste 80% dintre profesori sunt în continuare în grevă. Au renunțat la grevă, ca în multe școli, secretarele și femeile de serviciu, salariați care și așa au salarii foarte mici, dar și câțiva profesori. Pentru ca aceștia din urmă să-și poată ține orele, copiii vin de acasă pentru o oră pe zi, deși nu tuturor le e ușor.
„Unii vin, alții nu, pentru că avem elevi la liceu care vin și din județ. Ce faci, vii pentru o oră?”, se comentează pe holuri.

În această școală, în care cursurile se desfășoară în două corpuri de clădire, holurile sunt goale în unul dintre imobile, în celălalt se aud glasuri de copii.
„Și eu sunt în grevă, dar copiii au vrut să se întâlnească, să stea de vorbă. Și exact asta facem, nu predau”, spune doamna învățătoare.
Se apropie pauza, iar în curtea școlii își fac apariția și câțiva elevi de gimnaziu. Sunt cei pe care profesorii care au renunțat la grevă i-au chemat pentru a-și susține ora.
„Probabil le e greu colegilor, sunt familii în care amândoi sunt profesori. Nu știu ce aș face dacă soțul nu ar lucra în alt domeniu, poate aș renunța și eu”, mai adaugă învățătoarea, scuzându-i, cumva, pe colegii care au renunțat la grevă.
„Ei au salariul 22 milioane, dacă le oprește o treime chiar nu mai au cu ce trăi”
La Școala „Eugen Ionescu” Slatina este, în schimb, solidaritate între cadrele didactice. Un singur învățător a renunțat la grevă. Profesorii care predau discipline de examen i-au chemat pe elevii claselor a VIII-a la școală, pentru pregătire, iar acest lucru este considerat unul firesc. O fac voluntar, pentru că ultimul lor gând, spun aceștia, ar fi să se folosească de elevi.
Părinții au transmis, de altfel, că îi susțin, nu se fac presiuni pentru a se renunța, spun toți profesorii cu care am stat de vorbă.
„Suntem nemulțumiți în primul rând pentru că am fost desconsiderați. (...) Și apoi pentru salarii. S-au creat discrepanțe foarte mari între diferitele categorii de bugetari”, spune prof. Maria Vasile, lider sindical. Este profesor de Fizică, are 33 ani vechime și un salariu, cu toate sporurile, inclusiv dirigenție, de puțin peste 4.000 lei.

„Financiar suntem destul de afectați, pe luna mai ni s-au oprit opt zile, mai mult de o treime din salariu. De asta i-am înțeles pe cei care sunt nedidactic (n. red. - ei au renunțat între timp la grevă), ei au salariul 22 milioane, dacă le oprește o treime chiar nu mai au cu ce trăi. Noi suntem hotărâți să rezistăm, săptămâna asta cu certitudine nu se va mai retrage niciun cadru didactic. Fiecare zi e cu emoții. Când vin în școală întreb: vrea cineva să se retragă?”, mai spune prof. Vasile.
„Am obosit să tot fim puși la zid că avem trei luni de vacanță”
La Școala „Ștefan Protopopescu” toată cancelaria e în grevă. Nemulțumirile sunt nenumărate, însă cel mai mult doare, spun profesorii, lipsa crasă de respect, faptul că le-a fost călcată demnitatea în picioare.
„Ți-e și frică să spui că ești cadru didactic”, explică profesorii în ce situație simt că se află în aceste zile când presiunile vin din toate părțile.
„Am obosit ca profesia de dascăl să fie asimilată oricărei meserii care poate fi făcută fără școală. (...) Un profesor s-a spetit să facă patru ani de facultate și încă 10 ani de examene: titularizare, definitivat, gradul II, gradul I... Și să fim puși la zid în permanență că nu facem nimic, că avem trei luni de vacanță. Să ni se spună cum să stăm, cum să zâmbim, cum să vorbim, cum să ne mișcăm. Am obosit să vină să ne învețe toți cei care nu au legătură cu învățământul cum să ne facem meseria, vrem să fim lăsați să ne facem meseria, să predăm, să facem educație, să nu ne mai fie frică să intrăm în școală, să intrăm în clasă, să ne fie frică să atragem atenția că se încalcă regulamentul școlar, pentru că ne sar părinții în cap că le maltratăm copiii. Nu maltratăm pe nimeni”, spune unul dintre profesori. „Și noi avem copii care dau examene, dar nu renunțăm. Și noi avem copii capabili, olimpici, dar nu ne permitem costurile să-i trimitem să studieze în străinătate”, spune un alt profesor.
Profesorii nu înțeleg, de asemenea, de ce oamenii politici nu pricep că atâta vreme cât salariile rămân atât de mici nu vor mai putea fi atrași oamenii bine pregătiți și pasionați să stea în fața copiilor și să le dezvolte setea de cunoaștere.
„Faptul că nu se legiferează acea prevedere ca salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut arată încă o dată intențiile clasei politice. Clasa politică nu are nici cea mai mică intenție să înceapă să rezolve problemele reale ale școlii românești. Se încearcă să ni se bage pumnul în gură, să fim trimiți la coșul de gunoi al societății, se încearcă să se obțină printr-o salarizare foate proastă intrarea în învățământ a celor care nu pot să aibă rezultate bune la catedră. Întrebarea este: ce vină avem noi, cei care ne facem treaba, că sistemul nu este în stare să vină cu criterii clare de evaluare, să aducă în sistem oameni pregătiți? Ce vină avem noi, cei care ne facem treaba, că trebuie să suportăm și să fim băgați în aceeași oală cu ceilalți?”, mai spun profesorii.
Concluzia ar fi una singură: „Dacă acum cedăm, s-a terminat!”, mai spun dascălii.
Directorii, între ciocan și nicovală
Dacă profesorii și-au cântărit bine opțiunile și au decis dacă și cât își pot permite să stea în grevă, directorii sunt într-o situație ingrată. De la Inspectoratul Școlar „se cer situații ca și cum nici măcar nu ar fi grevă”, dezvăluie aceștia, iar acum sunt puși să formeze comisii și să se pregătească pentru examene conform calendarului actual.
Prin modificarea regulamentului, dacă mediile pot fi încheiate cu doar două note iar situația școlară nu ar mai fi obligatoriu să treacă prin Consiliul Profesoral (care nu se poate convoca dacă profesorii sunt în grevă), directorii, împreună cu personalul care nu a aderat, sau a renunțat, la grevă, ar putea să încheie situația școlară. Sunt, însă, directori care spun că, indiferent de consecințe, nu vor trece peste colegii lor și nu vor opera în catalog. O altă discuție este cea privind suspendarea contractelor de muncă pe perioada grevei. Sunt directori care deja ar fi făcut asta și alții care motivează că nu o pot face tocmai pentru că, suspendându-le colegilor lor contractul, le-ar încălca dreptul la grevă. „Cum poate face grevă un profesor care are contractul suspendat?”, argumentează aceștia.
Profesorii se simt într-un război de „care pe care” cu guvernanții. Chiar ministrul Ligia Deca a lăsat clar de înțeles că se aștepată ca greva să se stingă de la sine. „Asta e, facem împrumuturi să plătim ratele la bancă, dacă nu se poate altfel. Și cerem și noi amânarea ratelor la CAR, trebuie să ne înțeleagă. Consumăm mai puțin, începem dieta”, mai spun, mai în glumă, mai în serios, profesorii.
În județul Olt, conform datelor din 6 iunie, din cei 2.639 membri ai Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Olt, cel mai mare din județ, care au semnat inițial pentru grevă, au renunțat în scris, în perioada 22 mai - 6 iunie, doar 302.