Profesor deplâns de promoții de elevi. „Făcea cele mai frumoase ore“. Mentorul Silviu Gorjan, descris ca „o stea pe cerul educației“

0
Publicat:

Un prețuit profesor al Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina a decedat luni-dimineață, 25 martie 2024, la spitalul din Slatina, la vârsta de 73 ani. Sute de mesaje în care profesorul Silviu Gorjan este descris drept „omul care a inspirat“ s-au adunat pe rețelele sociale.

Profesorul Silviu Gorjan a inspirat multe generații de elevi FOTO: FB/CNRG
Profesorul Silviu Gorjan a inspirat multe generații de elevi FOTO: FB/CNRG

«Duceți-vă cu Dumnezeu, oameni buni, și jucați-vă comedia, și să știți cǎ dacă pot să vă slujesc cu ceva care să vă fie de folos o fac din toată inima și cât se poate de bucuros.» (Miguel de Cervantes). Acesta este motto-ul preferat al domnului Silviu Gorjan, colegul nostru sclipitor care a plecat ieri spre eternitate!

„Adio, liniște tristă”, titlul ultimei sale cărți publicate în anul 2000, este poate un semn, o rugăminte sau un abandon în fața veșniciei! Rămas bun, domnule Silviu Gorjan!

Nu te vom uita niciodată!” este mesajul colectivului profesorilor Colegiului Național „Radu Greceanu”, postat pe contul liceului.

„Cu fiecare cuvânt și lecție ați inspirat inimi și ați deschis minți”

Un mesaj aparte vine de la prof. Aurora Constantin, lector la Universitatea din Edinburgh, Scoția, fostă elevă și ulterior colegă de cancelarie cu profesorul de română Silviu Gorjan.

Aurora Constantin îl consideră pe Silviu Gorgan „o stea pe cerul educației” și vorbește despre calitățile deosebite de mentor ale profesorului. 

Cu inimile îndurerate, dar pline de recunoștință, ne luăm rămas bun de la dumneavoastră, mentorul care ne-a luminat calea spre învățătură și înțelepciune. Cu fiecare cuvânt și lecție, ați inspirat inimi și ați deschis minți către lumina cunoașterii. Ați fost un far de educație în viața noastră, îndrumându-ne cu răbdare și înțelegere pe drumul către creștere și maturitate intelectuală.

Am fost binecuvântați să vă avem dascăl, iar amprenta dumneavoastră va rămâne adânc în mintea și sufletele noastre. Ne veți lipsi profund, dar vom continua să onorăm moștenirea prin dragostea pentru învățare și cultură pe care ne-ați insuflat-o.

Om de cultură și scriitor înzestrat, domnul Silviu Gorjan a publicat o serie de cărți: „Desene de lumini”, „Sabin Eliad”, „De ce nu sunteți doar povestiri?”, „Atât de multe aș fi vrut să-ți spun”, „Sub un clopot de sticlă”, „Cam târziu, dar încep să te pricep, viață” și „Adio, liniște tristă”. Păcat că puțini dintre foștii elevi și colegi i-au cunoscut operele literare. Poate chiar mai puțini știu că domnul Silviu Gorjan era și un pictor de o profundă sensibilitate artistică. Pentru mine este trist că s-a vorbit atât de puțin despre operele domnului Silviu Gorjan atunci când mai era încă printre noi. Personal, regret că nu am încercat să-l cunosc îndeajuns.

Plecarea dumneavoastră spre ceruri este o pierdere imensă, însă amintirile noastre despre dumneavoastră vor rămâne vii, iar impactul pe care l-ați avut în viața noastră va dăinui.

Odihniți-vă în pace, dragă domnule Profesor!”, a transmis prof. Aurora Constantin.

„Îi datorăm amintirile luminoase din anii de liceu”

Pentru noi, cei care i-am fost elevi în perioada 1978-1981, domnul Silviu Gorjan va rămâne mereu (alături de domnul profesor Florin Pârvănescu) acel profesor tânăr, modern, pasionat de literatură și limbi străine (adesea ne recita în italiană, spaniolă, franceză), îndrăgit, admirat și respectat. Îi datorăm bogăția noastră spirituală și amintirile luminoase din anii de liceu. Erudit, pasionat de profesie, bun, cult, zâmbitor, prietenos, ne preda cu plăcere și am fost privilegiați să îi fim elevi”, a transmis și colega de liceu a prof. Aurora Constantin, Daniela Nicolescu.

Și alți foști elevi și-au amintit de profesorul care le-a marcat anii de liceu într-un mod aparte. Sutele de mesaje postate pe contul liceului arată cât de aproape le-a fost de suflet profesorul Silviu Gorjan. 

„Orice aș scrie ar fi prea puțin pentru cât de mult a contribuit la dezvoltarea mea”; „Îmi amintesc cum ne recita adesea ‘Cueillez dés aujourd’hui les roses de la vie’ (Pierre de Ronsard). ADMIRABIL OM”; „Mereu cu amintiri calde ne va rămâne domnul profesor! Liniște veșnică celui care peste mulți elevi, viitori oameni, și-a lăsat amprenta!”;  „Domnul Gorjan ne-a spus odată: “Nu lua nici o decizie importantă fără să lași o noapte să treacă”, este ceva ce respect și încă mă ajută. Dumnezeu să-l odihnească!”; „Cele mai frumoase ore din viața mea de elevă, un dascăl de excepție. Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!”; „Drum lin printre îngeri, domnule profesor! Ați fost și veți rămâne o legendă!”; Dumnezeu să-l odihnească!Ne-a făcut oameni mari pe unii! Mulțumim pentru tot, domnule profesor!”; „Un reper important în educația mea, o minte imensă. Rămas bun, Domnule Profesor!”; „Am avut onoarea să-mi fie profesor. Chiar dacă, pentru o perioadă scurtă! Adio, liniște tristă !!!” sunt o parte dintre mesaje.

Trupul profesorului Silviu Gorjan va fi depus la capela bisericii „Sf. Constantin și Elena - Sopot”, iar cei care doresc să își ia rămas bun o pot face marți, 26 martie 2024, după ora 13,00. Profesorul va fi condus pe ultimul drum miercuri, 27 martie 2024, la ora 12,00.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite