Primul club de robotică, în curând în Slatina. Pasionaţii de lego pot admira în aceste zile creaţii uimitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copii de toate vârstele, pasionaţi de lego, sunt aşteptaţi până sâmbătă, 20 mai 2017, la Biblioteca Judeţeană din Slatina, pentru a admira creaţii lego inspirate. Aici are toate şansele să funcţioneze, în curând, primul club de robotică.

Jocurile lego, pe care aproape orice copil şi le doreşte, au ajuns obiectul unei expoziţii uimitoare. La Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina s-a deschis joi, 18 mai 2017, expoziţia de lego organizată de asociaţia „George Poboran – pentru copiii noştri“, un eveniment aflat la a doua ediţie, mai complex, mai provocator decât anul trecut. Copiii, care au avut mai mult de o lună la dispoziţie să pregătească propriul proiect, au fost provocaţi să lucreze pe o temă dată – parcul de distracţii lego, ce au reuşit să facă fiind absolut uimitor. În final peste 20 de pasionaţi de lego au venit să-şi expună lucrările. 

image

„Noi considerăm un stimulent că nu sunt mai mulţi decât anul trecut. Anul trecut n-au avut nicio temă, au venit cu ce-au avut acasă, în acest an am lansat o temă, le-am spus, de fapt, de la ediţia precedentă. Parcul de distracţii lego este tema, pentru că sunt copii şi mi s-a părut un subiect facil. Noi considerăm că trebuie să îi forţăm să-şi folosească imaginaţia şi creativitatea pe care cu siguranţă că o au, din acest motiv am venit în acest an şi cu o noutate, le-am pus la dispoziţie celor care vin o zonă în care să se joace. Ca vizitatori sunt mai mulţi decât anul trecut, dar ca participanţi înscrişi, cam la jumătate. Anul trecut am avut 52 de participanţi. Erau şi mai multe lucrări. Am avut astăzi şi o prezentare de robotică lego şi avem un robot pe care începând de mâine să-l punem la lucru. Să vadă ce înseamnă să programeze un robot.“, a declarat coordonatorul evenimentului, Kalman Szocs.

Roboţii lego, noua provocare

De la jocurile simple de îmbinat piese lego, organizatorii au trecut, însă, la următorul nivel, roboţii lego, pentru că foarte mulţi copii îşi doresc să exploreze domeniul. Costurile mari pe care le implică, însă, robotica, i-a făcut pe organizatorii expoziţiei să se gândească la mai mult, întocmind un proiect care urmează să fie supus analizei evaluatorilor din cadrul Primăriei Slatina, pentru finanţare nerambursabilă. Un club de robotică ar urma, astfel, să funcţioneze în curând în cadrul Bibliotecii Judeţene din Slatina, la care să aibă acces orice copil interesat de domeniu.

image

Ce şanse are, altfel, un copil pasionat, ne spune tot organizatorul evenimentului, Kalman Szocs. „Să insiste asupra părinţilor, şi dacă părinţii sunt open mind, îl vor susţine cu siguranţă. Noi, ca asociaţie, am depus un proiect la primărie – avem o experienţă, impactul este pozitiv - încercăm să prindem o finanţare ca să putem înfiinţa cu ajutorul Bibliotecii Judeţene un club lego, cu doi roboţi lego. Fără nicio taxă, accesul va fi permis tuturor copiilor interesaţi. Ne gândim şi la robotică pentru copiii mai mici, de 5-6-7 anişori, să le punem la dispoziţie opt sisteme lego“, a mai spus iniţiatorul proiectului. Profesorul Doru Popescu, cel sub coordonarea căruia alţi trei copii teribili ai Slatinei - Vlad Coneschi, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu - au ajuns la performanţa accederii în sferturile de finală la concursul mondial de robotică din India, după ce au câştigat concursul naţional de profil, ar urma să-i instruiască pe copii în cadrul clubului şi să facă prezentări lunare. Pentru acest proiect se solicită Primăriei Slatina o finanţare de 35.000 lei, neacoperitoare, dar care ar constitui, spune Szocs, un început bun.  

„Este un minim ca să putem porni. Vom încerca să prindem şi alte sponsorizări. Văzând şi acest mini-club pe care l-am pus pe picioare aici, în cadrul expoziţiei, ne dăm seama că nu este suficient, dar este un punct de pornire şi cu siguranţă pentru cei pasionaţi va reprezenta un mare ajutor. Vor avea la dispoziţie în mod gratuit, zilnic, aşa ceva“, a mai spus Szocs.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite