Preotul care duce an de an daruri românilor uitaţi din Bulgaria: „Trăiesc într-o sărăcie cruntă, copiii de grădiniţă şi şcoală primară nu mai ştiu româneşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

200 de pachete destinate copiilor vor ajunge, pe 26 decembrie, la Vidin şi în câteva sate din vecinătate unde trăiesc vlahi, un preot din Olt făcând de ani buni vizita în mijlocul românilor de peste Dunăre.

Preotul Ion Iagăru, din Caracal, pregăteşte în această perioadă sute de pachete pentru copiii nevoiaşi. Alături de copiii din Olt şi din judeţele vecine, de cadouri se vor bucura, şi în acest an, 200 de copii din Bulgaria. 150 de cutii sunt pentru copiii românilor din zona Vidin, de care autorităţile române au uitat, iar 50 vor fi donate Mitropoliei Vidinului, pentru a fi oferite copiilor de etnie bulgară. Campania de strângere de bunuri a fost anunţată de preot încă din noiembrie, recomandându-se şi o listă orientativă de bunuri care să se regăsească în aceste cutii: 

„- dulciuri (ciocolată, biscuiţi, napolitane), dar NU ceva perisabil (fructe proaspete, iaurt, ş.a.);

- articole şcolare: creioane colorate, un penar sau orice altceva;

- jucării potrivite pentru vârsta şi sexul copilului;

- produse de igienă personală: perie şi pastă de dinţi, săpun, şampon, gel de duş;

- o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine; 

- articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi, mănuşi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat dar care să arate bine, să nu fie rupt, pătat sau deteriorat.“

Acţiunea nu este nouă, preotul caracalean având o veche legătură cu românii din Bulgaria. La Vidin a contribuit covârşitor pentru construirea unei capele în cadrul Spitalului Universitar „Sveta Petka”, pentru fapta sa primind o distincţie din partea Mitropolitului Vidinului. Dezamăgirea preotului este însă că în România sunt prea puţini cei care-şi îndreaptă ochii spre fraţii lor din Bulgaria.

„Ceea ce mă deranjează foarte tare, am spus şi o zic, e că autorităţile din România i-au uitat pe românii din Timocul bulgăresc. Eu multora le povestesc, le zic că în Bulgaria sunt români. Toţi spun de Timocul sârbesc, uitând că sunt sate de  vlahi în Bulgaria, eu am fost în satele alea, vă spun, trăiesc într-o sărăcie cruntă, copiii de grădiniţă şi de şcoală primară nu mai ştiu româneşte, cei mai mari, la 15-20 de ani diferenţă, înţeleg româneşte şi vorbesc foarte  puţin, cei de 40-50 de ani, şi una şi alta, iar cei bătrâni ştiu foarte bine româneşte. Dar se pierde, dacă nu... Anul trecut am fost  în două sate, anul acesta mergem în alte sate“, a explicat preotul, care în această perioadă, alături de voluntari, inventariază bunurile donate, le aşează în cutii, le pune în ordine.

preot ion iagăru campanie

Preotul şi voluntarii fac socoteli pentru campania de Crăciun

În cutiile branduite cu sloganul campaniei iniţiate de ani buni de preotul Ion oagăru, „Zâmbeşte, familia (noastră) te iubeşte“, pentru copiii din Bulgaria se vor regăsi multe produse de igienă personală, pentru că din experienţa anilor trecuţi s-a constatat că familiile de acolo au mare nevoie.

„Ducem dulciuri şi produse de igienă personală, am pus foarte mare accent pe lucrul acesta pentru că multe familii primesc periuţă de dinţi pe care o înlocuiesc doar când le mai duc eu, asta am constatat eu în mulţi ani de când le duc cadouri. Ţin foarte mult la lucrul acesta: periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, şampon...“, a precizat preotul. În acest an, de mare ajutor a fost o echipă de la IBM România, care a făcut donaţii importante, fiind nevoie, pentru centrul cultural al românilor şi de aparatură.

Campanie pentru un sediu nou al Centrului Cultural Român din Vidin

De Crăciun, reprezentanţii Centrului Cultural Român, o organizaţie non-guvernamentală care ţine flacăra românismului vie printre vlahii din zona Vidin, vor primi un calculator şi o imprimantă, noi şi performante, aşa cum şi-au dorit, pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii.  Sunt prietenii preotului Ion Iagăru, pe care i-a cunoscut tot într-o campanie umanitară desfăşurată peste Dunăre, atunci când cel care se ocupă de centru, Ivan Juvetov, i-a fost recomandat ca translator. Vlahii au nevoie şi de un sediu nou, pentru a putea plăti chiria, 100 de euro lunar, o sumă mică pentru români, dar importantă în Bulgaria.

„Caută finanţări, acum au rămas şi fără sediu, în primăvară m-au rugat să începem o campanie, să vedem ce şi cum, din România. E 100 euro pe lună chiria, nu e foarte mult pentru noi, dar pentru ei înseamnă mult. În ianuarie m-au invitat să participăm la o expoziţie acolo, de ziua lui Mihai Eminescu, pentru că pentru ei Mihai Eminescu încă reprezintă Poetul“, a mai spus preotul.

ion iagăru

Cei care vor să facă donaţii primesc o cutie specială în care pun bunurile

Românii din Bulgaria ar avea nevoie, însă, de şi mai mult sprijin. În bisericile lor nu se mai regăsesc preoţi care să ţină slujba în limba română, venind, din când în când, de la 80-100 kilometri distanţă.

„Mâine, domnul Juvetov se duce în audienţă la noul mitropolit al Vidinului, să  reluăm colaborarea cu Mitropolia Vidinului – să văd în ce fel pot să... Eu m-am oferit măcar o dată pe an, sau de două ori pe an să trec acolo şi să facem slujbă în limba română, pentru că ei n-au preoţi. Un preot vine de la 70-80 de kilometri, şi de la 100 de kilometri să slujească, bisericile lor sunt închise, unde sunt comunităţi româneşti nici n-au preot român, ceea ce este extrem de grav“, a dezvăluit preotul Iagăru.

În tot acest timp, în „Peştera lui Ali Baba şi cei 40 de spiriduşi“, în fapt un depozit pus la dispoziţie de unul dintre voluntarii crae îl ajută frecvent pe preot, munca e în toi. Se pregătesc aproximativ 800 de pachete, în total, care vor ajunge în prag de Crăciun la copiii nevoiaşi, iar donaţiile continuă să vină, campania de strângere de bunuri luând sfârşit pe 20 decembrie 2018.

CITIŢI ŞI: Preotul care a reparat într-o săptămână casa a trei orfani vrea să încalţe sute de copii săraci: „Mă uit cum vin cu mâinile îngheţate şi picioruşele neîncălţate!“

Preotul care a mobilizat comunitatea pe Facebook pentru trei copii orfani. Cum a reuşit să le renoveze casa în doar 8 zile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite