Povestea unui copil genial. Speranţa muzicii olteneşti, pe scenă în amintirea tatălui: „Tati e aici, îmi suflă în ureche!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Monete
Diana Monete

Are doar 12 ani, însă specialiştii o văd în viitor o stea pe scena muzicii populare. Diana Monete cântă de nici trei ani, are nenumărate diplome şi trofee, desenează cu un talent deosebit şi are un singur gând: să urce pe scene mari, aşa cum visa tatăl său, care s-a stins în urmă cu cinci ani.

De vocea Dianei Monete,  care nu-i trădează vârsta fragedă, se tem deja mai toţi concurenţii la festivalurile-concurs din ţară. Copila din Valea Mare, judeţul Olt, are doar 12 ani, este îndrăgostită iremediabil de vocea Mariei Lătăreţu, căreia îi cântă cu mare plăcere melodiile, şi aşteaptă cu nerăbdare să crească, să poată concura în festivalurile mari, destinate seniorilor.

La categoria ei de vârstă a câştigat cam tot ce putea câştiga, în doar un an şi jumătate de când participă la concursuri. În această vară a luat şi trofeul festivalului de gen de la Mangalia, după ce anul trecut premiul I la acelaşi festival i-a adus ocazia să reprezinte România la Bruxelles. Între timp a ajuns, tot în urma premiilor câştigate, şi la alte evenimente, din Milano etc. Cântă de dimineaţa până seara, muzica o relaxează atunci când un proiect de la şcoală îi dă de furcă. Deşi a câştigat şi un concurs de muzică uşoară, fiind singura data când a cântat altceva decât muzică populară, deocamdată nu se vede pe scenă, strălucind, decât în costum popular.

„Tatăl ei a intuit că are ureche muzicală şi că va ajunge mare“

Povestea Dianei nu e chiar de invidiat. Are, parcă, un aer mereu îngândurat, deşi colegii o ştiu o fire veselă. Elevă foarte bună, care niciodată nu şi-a neglijat temele – are grijă să recupereze materia după fiecare concurs la care participă şi pentru care e nevoită să mai lipsească de la şcoală – a început să studieze muzica, serios, la 9 ani. „Am dus-o la mai mulţi profesori, unii dintre ei chiar ne-au spus că nu va cânta, nu va face performanţă. Cu toate astea, am insistat, pentru că eram convinsă că tati a avut dreptate. Tatăl Dianei a murit când fata avea 6 ani şi jumătate, într-un accident de maşină. Dar cât trăia, spunea adesea că va ajunge mare. Stăteam în bucătărie şi vorbeam, şi-mi spunea: «Vezi, noi doi o să stăm aici, pe scaune, şi o să ne uităm la televizor, să o vedem pe Diana în concerte. Are să ajungă mare, tu nu-ţi dai seama ce ureche are?!»“, îşi aminteşte Ileana Monete, mama talentatei oltence.

diana monete - foto arhiva personala

Diana şi Ileana Monete, o echipă care a crezut în cuvintele spuse de cel pe care şi astăzi îl simt alături FOTO: arhiva personala Diana Monete

Tată Dianei, de profesie jandarm, avea la rândul său talent muzical, cânta la mai multe instrumente şi era şi un solist bun, însă, alegându-şi altă profesie, a continuat să cânte din plăcere în special la petreceri şi la nunţi.

După  moartea soţului, Ileana Monete, doborâtă de durere, a luptat în primul rând cu sine multă vreme. În cele din urmă a găsit puterea să se ridice şi a luat-o de la capăt, părăsind casa care, cândva, era Raiul familiei, însă după tragica întâmplare devenise un templu al tristeţii. „M-am dezmeticit când, la câteva luni de la moartea soţului, mi-am dat seama că n-am bani să-mi duc fata la şcoală, pleca Goanga la şcoală, aşa cum îi spuneam noi, iar eu n-aveam bani de uniformă, de ce-mi mai trebuia. Până atunci, luni de zile, fusesem parcă pe altă lume, doar plângeam. Mi-am jurat atunci, şi i-am promis şi lui, că nu voi cere niciodată, nimănui, un cap de aţă, că voi lupta pentru copiii mei (Diana mai are două surori, mai mari). Am luat permisul, în 9 minute am rezolvat testul, iar la două zile am cumpărat maşina, pentru că eu trebuia efectiv să mă descurc. Am plecat de unde stăteam atunci, casa, pe care o aranjasem aşa cum ne-am dorit, este şi astăzi nelocuită, şi am luat-o de la capăt.“, poveşteşte Ileana Monete.

După care au început căutările. Dianei îi plăcea să cânte, însă puţini i-au dat şanse reale. „Am fost la mai mulţi profesori, însă maestrul Marin Constantin pot spune că a descoperit-o“, mai spune mama fetei.

„O să ajungă foarte mare!“

Primul profesor i-a fost alături cinci luni, atât şi-a permis familia să-i plătească pregătirea, Marin Constantin fiind şi cel care i-a intuit potenţialul, într-o propoziţie spunând tot: „O să ajungă foarte mare“. Nu mult mai târziu au început  concursurile, iar talentul pe care profesorul îl văzuse a ieşit la iveală.

„Prima piesă pe care mi-a dat-o s-o studiez a fost „Cui nu-i place dragostea“. Prima însă pe care am cântat-o pe o scenă, în concurs, a fost «Uşurel trecui prin lume», a Mariei Apostol“, îşi aminteşte Diana.
La început a fost un premiu III, după care a început seria premiilor I, dar şi cea a colaborărilor şi cu alţi profesori. Astăzi Diana studiază la Palatul Copiilor, cu profesorul Ştefan Minulescu, „un om de o bunătate deosebită, îi mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a scos în cale“, mai spune mama.

„Se feresc toţi, îşi spun «Iar ne ia trofeul!»“

Mama s-a transformat, în timp, într-un soi de impresar. Caută pe Internet concursurile, face înscrierea şi o însoţeşte la fiecare apariţie pe scenă sau în studiourile de televiziune locale, unde este invitată după ce mai aduce acasă un premiu. „Am 41 de diplome, însă evident că nu toate sunt premiul I. Dar toate sunt pentru muzică, pe celelalte, caştigate la desen, nu le-am numărat“, spune, modestă, Diana, altfel un copil ca oricare altul, care atunci când are vreme mai iese cu rolele, sau îi împărtăşeşte prietenei, care îi este vecină la ţară, experienţele sale.

diana monete - foto arhiva personala

Diplomele şi trofeele sunt importante, însă sentimentul pe care îl trăieşte pe scenă e greu de descris, spune Diana FOTO: Adevărul

„Îmi place foarte mult la şcoală, îmi place, după muzică (Diana este şi membră în corul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, şcoala la care este elevă, corul fiind cel mai bun din ţară, câştigând olimpiada de profil - n.r.), foarte mult desenul, îmi place limba română, îmi plac şi fizica şi chimia…. Sunt un copil normal, care încearcă să facă pe cât de bine poate totul.“, spune Diana.

Pe viitor şi-ar dori să poată studia vioara, îi place mult cum sună, iar s-o „stăpânească“ a devenit visul său. Şi şi-ar dori să predea, la rândul său, muzica, deşi e convinsă că drumul va fi lung.

diana monete - foto arhiva personala

Diana vrea să predea muzica pe viitor FOTO: arhiva personală Diana Monete

Rezultatele de la concursuri vorbesc despre talentul cu care a înzestrat-o Dumnezeu , însă vrea să urce în carieră firesc. „Nu-mi doresc să merg la televiziuni, să le propun colaborări. Vreau să ajung atât de bună încât să mă caute, pur şi simplu“, spune Diana, pentru care nu e un vis să se lanseze la televiziunile care promovează folclorul mai mult sau mai puţin autentic. „La concursuri se feresc toţi, îşi spun „Iar ne ia trofeul!“. La cele mari o acceptă doar în afara concursului, motivând că nu are 16 ani. Va împlini vârsta şi va ajunge şi acolo, avem răbdare“, mai spune „impresarul“.

Despre tatăl său Diana spune puţin. Discuţia o purtăm chiar în ajunul zilei care ar fi trebuit să fie aniversarea celor 43 de ani ai lui Ionel Monete. „Faptul că am văzut că are talent, faptul că mi-am amintit cât de mult îşi dorea tatăl ei să o vadă pe scenă, lucrurile acestea m-au ridicat din fundul Iadului. Eu cred, şi la fel crede şi Diana, că ne e în continuare alături. Diana spune adesea: « Tati e aici, îmi suflă în ureche, e aici, îl simt!»“, mai spune Ileana Monete, fata aprobând-o din priviri.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite