Poliţistul care face voluntariat şi schimbă destine: „E vorba de viaţă şi de moarte dacă nu ai bani să te tratezi sau nu găseşti înţelegere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Teacă este, de un an, voluntar al Cruşii Roşii Olt FOTO: Facebook/ traffic police.ro
Viorel Teacă este, de un an, voluntar al Cruşii Roşii Olt FOTO: Facebook/ traffic police.ro

Poliţistul Viorel Teacă are 42 de ani şi lucrează de 21 de ani în Poliţie. Până acum o lună a lucrat la Serviciul Rutier, iar în prezent activează la Ordine Publică. În timpul liber, Teacă face voluntariat la Crucea Roşie şi strânge fonduri pentru a-i ajuta pe românii în situaţii disperate.

Poliţistul a absolvit Facultatea de Drept, iar apoi, şcoala postliceală sanitară. La Crucea Roşie Olt este formator, predând cursuri de prim-ajutor. Duminică, 30 septembrie, Viorel Teacă se afla în tură, dar şefii i-au permis să fie ia parte la acţiunea de strângere de fonduri pentru Cosmin, un tânăr de 16 ani din Scorniceşti, care se luptă cu cancer la amândoi plămânii şi care are nevoie de ajutor, pentru o operaţie în Ungaria fiindu-i necesari 10.000 euro.

politistul viorel teaca

Alături de Cosmin, tânărul care are nevoie de ajutor pentru o intervenţie chirurgicală în Ungaria Foto: Facebook/ traffic police.ro

În mai puţin de o săptămână de la întâlnirea cu Cosmin şi cu mama lui, pe holurile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, poliţistul a reuşit să pună la cale, alături de Crucea Roşie Olt, o campanie de strângere de fonduri şi astfel băiatul să aibă siguranţa că pe 10 octombrie va putea pleca în Ungaria, pentru o nouă intervenţie chirugicală. Dincolo de suma necesară, Cosmin a mai primit un laptop şi un telefon de ultimă generaţie, care să-i facă  zilele mai senine în spital.

Fapte bune alături de colegi

Cele mai multe fapte bune ale lui Viorel Teacă sunt puse la cale alături de colegi, acei poliţişti care de sărbători au donat bani din salarii şi au reuşit să aducă daruri de la Moş Crăciun pentru copii din familii sărace, care le-au putut oferi altor copii, rechizite, îmbrăcăminte şi alte lucruri necesare la început de an şcolar, care au sărit să ajute o familie rămasă pe drumuri, după ce casa s-a făcut scrum, care au îmbrăcat alţi copii săraci în preajma Paştelui.
 

politistul viorel teaca

În mijlocul voluntarilor care duminică i-au sărit în ajutor lui Cosmin

„Am sărit de multe ori în ajutor, dar cel mai mult m-a impresionat situaţia lui Cosmin. E vorba de viaţa unui om. Dacă le-a ars casa sau e vorba de alte lucruri, poţi să le faci, să le reclădeşti,  dar aici e vorba de viaţă şi de moarte. Dacă nu ai bani să te tratezi sau nu găseşti înţelegere, nu ai nicio speranţă, nu mai poţi să faci nici bani, nu te mai poţi gândi la viitor“, a spus poliţistul.
 

politistul viorel teaca

Cu Raed Arafat FOTO: Facebook/ Traffic police.ro

„Trebuie să fii într-adevăr salvator“

Întrebat de ce încearcă mereu să-i ajute pe cei din jur, poliţistul spune că se simte complet abia după ce, la finalul programului de la lucru, intră în „tura a doua“ ca voluntar la Crucea Roşie. „O poliţie modernă este acea poliţie care îndeplineşte toate nevoile cetăţeanului. Dacă este un accident rutier şi tu, poliţist, ajungi la faţa locului şi cineva strigă «Scoteţi-mă de-aici că mi-am prins piciorul!» sau că «nu mai pot să respir!», şi tu ca poliţist nu faci nimic, fiindcă nu eşti antrenat, dar respecţi procedurile în vigoare, şi anume aştepţi ambulanţa, iar cetăţenii îţi solicită – «măi, scoate-l de-acolo!»... Practic trebuie să fii într-adevăr salvator, iar dacă nu ai cursurile de prim-ajutor, cum se întâmplă în toate statele civilizate... Este acum un proiect, s-au şcolarizat până anul trecut 1.100 de poliţişti în a acorda primul ajutor şi este un început“, a mai spus poliţistul, amintindu-şi că prima dată când a fost pus în situaţia de a salva viaţa cuiva a fost în timpul liber, la ţară, salvând un copil de la înec.

politistul viorel teaca



 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite