Panourile montate pe noul pod peste Olt, de pe drumul expres Piteşti-Craiova, stârnesc controverse. Ce spun autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile au 2,5 m înălţime FOTO: Theodora Maria Truşcă
Panourile au 2,5 m înălţime FOTO: Theodora Maria Truşcă

Noul pod construit peste râul Olt, pe drumul expres DEx 12 Craiova- Piteşti, este prevăzut cu panouri fonoabsorbante care obturează priveliştea, ceea ce a creat deja nemulţumiri în spaţiul online.

„De ce să vedem şi noi cât e România de frumoasă, mai bine mergem la alţii!“, „Impresionant totul, dar acele panouri...“, „Nu înţeleg de ce panouri fonoabsorbante pe pod? Pe cine deranjează? Înţeleg în zona de case, dar aici??“, sunt doar câteva dintre opiniile exprimate în mediul online după vizionarea imaginilor filmate cu drona şi publicate pe canalul MND. 

Nemulţumirea majoră este că cei care vor traversa râul Olt pe acest pod nu vor vedea nimic din râu şi balta Milcov, panourile având o înălţime de 2,5 metri. Acestea creează un „tunel“ menit să preia zgomotul care altfel ar putea tulbura liniştea păsărilor din zona. Râul Olt, de la Vâlcea şi până la văsarea în Dunăre, este arie naturală protejată „Sit Natura 2000 Valea Oltului Inferior“, acesta fiind motivul care a impus o astfel de soluţie tehnică.

„Se montează la această dată aceste panouri antifonice pentru a proteja eventualele păsări, animale, care sunt în această arie protejată. Este o măsură impusă de către Mediu, prin acordul de mediu. Panourile au 2,5 metri, sunt panouri uşoare care se montează pe structuri, respectiv poduri-pasaje, iar pentru celelalte zone sunt panouri din beton“, a declarat directorul Secţiei Drumuri Naţionale Olt, Adrian Motorga.

panouri pod râul olt DEx 12 - foto theodora truşcă

În zonă trăiesc raţe sălbatice (raţa mare, raţa mică, raţa cu cap castaniu), lebede, cormorani, stârc pitic. „Tot ce întâlnim pe Olt se regăseşte şi în zona aceea, aproape de coada lacului de acumulare“, a explicat Ion Croitoru, expert în cadrul APM Olt.

panouri pod râul olt DEx 12 - foto theodora truşcă

Se aşteaptă ca valorile de trafic pe acest pod să fie considerabile, având în vedere că acesta face parte din centura ocolitoare a municipiului Slatina. Lotul 2 (aproximativ 40 km)al Drumului Expres Craiova-Piteşti, care include şi podul peste râul Olt, dar şi un alt pod, în zona Balş, peste râul Olteţ, se aşteaptă să fie dat în folosinţă la mijlocul acestui an, prima secţiune de drum expres contruită în România urmând să preia traficul greu care astăzi traversează oraşul Balş şi municipiul Slatina. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Noi imagini cu podul peste Olt, bijuteria Autostrăzii Ford. „Impresionant. Dar acele panouri...“ VIDEO

Asociaţia Pro Infrastructura: „Ritm excelent pe Drumul Expres Brăila-Galaţi. Lângă Dunăre pare că a venit primăvara“ VIDEO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite