Numărul cazurilor de gripă a explodat în Olt. Medic: „Așteptăm un val incredibil de mare săptămâna viitoare”

0
Publicat:

Numărul cazurilor de gripă a a crescut de peste patru ori în ultima săptămână, în județul Olt. Se așteaptă, în schimb, ca săptămâna viitoare să fie și mai multe.

Vaccinarea antigripală este în continuare recomandată FOTO: arhiva Adevărul
Vaccinarea antigripală este în continuare recomandată FOTO: arhiva Adevărul

Dacă în săptămâna 19-26 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Olt a raportat cinci cazuri de gripă, diagnosticate, toate, prin testare rapidă la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Caracal, datele pentru ultima săptămână din an arată o creștere de peste patru ori a numărului de cazuri față de săptămâna precedentă.

Au fost confirmate, cu teste (20 teste antigenice rapide si două teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR),  22 cazuri (șapte  femei și 15 bărbați).

Este vorba, spun reprezentanții DSP Olt, de pacienți cu vârste cuprinse între 2 și 83 ani: 0-1 an - un caz, 2- 4 ani - patru cazuri, 5- 14 ani - șase cazuri, 15- 49 ani - șase cazuri, 50- 64 ani- un caz, peste 65 ani- patru cazuri. La Spitalul Municipal Caracal au fost diagnosticate cele mai multe cazuri – 20, în timp ce la cel mai mare spital din județ au fost confirmate doar două cazuri.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, medicul Florin Popa, spune că și la acest spital s-au achiziționat teste rapide și se testează. Se observă deja tendința de creștere a numărului de cazuri de viroze, însă cel mai probabil vârful va fi înregistrat de-abia săptămâna viitoare.

„Foarte mulți cred că sunt în perioada aceasta cu gripă, dar stau acasă, se tratează și trec peste. Mă aștept la un val de viroze incredibil de mare săptămâna viitoare”, a spus reprezentantul SJU Slatina.

Creșterea este motivată de faptul că în această perioadă s-a circulat mult, oamenii s-au întâlnit de Sărbători, iar răspândirea virusurilor a fost astfel favorizată.

Vestea bună este că doar trei din cei 22 pacienți diagnosticați cu gripă în ultiam săptămână a anului 2022 au necesitat internare, 19 primind indicații și prescripție pentru a se trata la domiciliu. Din cele 22 cazuri, 20 sunt cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A,  un caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H3 și un caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H1.

Medicii de familie insistă că nici măcar acum nu este târziu pentru vaccinarea antigripală și o recomandă mai ales în cazul copiilor (pentru care există și forma de administrare nazală) și al pacienților cu boli cronice.

Vestea rea este însă aceea că nu mai sunt disponibile doze de vaccin antigripal distribuite gratuit, pacienții având varianta să cumpere vaccinul din farmacii (costul nu este unul foarte mare, între 40-60 lei). Și testarea pentru gripă se poate face în cabinetul medicilor de familie tot contra-cost, acolo unde medicii s-au aprovizionat cu teste rapide, în cazul în care nu există teste diagnosticul fiind pus pe criterii clinice.

Pentru gripă există și tratament cu medicamente antivirale, care instituit în forma incipientă a bolii dă rezultate foarte bune, însă, mai spun medicii de familie, oscilațiile de temperatură din ultima perioadă au făcut să circule nu doar virusul gripal și COVID-ul, ci multe alte viroze care au afectat în primul rând copiii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite